Lezajlott a Pelando Variacion világbajnokság Buenos Airesben és megvannak a győztesek! A hat selejtező valamelyikén kellett továbbjutni, ezek után pedig az elődöntőn és a döntőn kellett keresztülverekednie magát a győztes párosnak.

Mi a Pelando Variacion?

Először tisztázzuk mi a Variacion? Azt nevezzük Variacionnak (magyarul variációnak), amikor a zene nagyon felgyorsul a tangószám csúcspontjaként. Általában a végén található, de ismerünk olyan dalokat, ahol a közepébe komponálja a szerző. A variáció rész alatt valamelyik zenész – általában a bandoneonos – megmutatja a virtuozitását, sokkal több hangot sokkal gyorsabban szólaltat meg a hangszerén. A variáció alatt a táncosnak illik másképpen táncolnia a szám többi részéhez képest, általában pörgősebben.
Az előző évektől eltérően itt már csak egy bemelegítő közös tánc és csak a megkoreografált utolsó perc letáncolása volt a versenyzők feladata.

Bővebben, hogy mi a Pelando Variacion és milyenek voltak előző évadok, arról itt olvashatsz.

A verseny nyereményei

Azt tudnunk kell, hogy Buenos Airesben egyszerre nagyon könnyű és nagyon nehéz a tangóval érvényesülni. Rengeteg a fiatal tehetséges páros, viszont elég nehéz a kiugrási lehetőség. Kicsit olyan ez mint a jógából megélni Indiában. Motiváció tehát volt, mind a presztízs, mind pedig az értékes jutalmak miatt:

Az első helyezett nyereményei:
4 Semanas de gira PAGA por USA (4 hetes körút az Usában oktatási lehetőséggel)
2 visas de trabajo en USA* (2 munkavízum)
2 pasajes a USA * (két repülőjegy)
Premio en Efectivo $15.000 (15.000 pesó készpénzben)
Orden de compra $15.000 (15.000 pesó levásárolható)
3 Meses de Entrenamiento en la Cia DNI Tango. (3 hónapos képzés a DNI-ben)

Elődöntő

Az elődöntőre december 7-én került sor a La Virutában és 15 páros jutott be. A zsűri névsora már az elődöntőben is igencsak imponáló:
Gisela Galeassi, German Cornejo, Martin Ojeda Casas, Alejandra Mantiñan

Itt látható a videó a 15 páros versenyszámaival. Az érdekes rész, a bemelegítő kör 2:27-től kezdődik, utána pedig a versenyzők egyéni koreográfiái. Vigyázz bele ne szédülj!

Döntő

Bár az esemény hivatalosan december 10-én kezdődött de maga a verseny éjfél után átcsúszott december 11-be.  Éppen ezért a Pelando Variacion világbajnokság döntője méltó megünneplése a tangó világnapjának. Tudjátok egyébként, hogy miért december 11 a tangó világnapja? Mert ekkor született Carlos Gardel a tangó koronázatlan királya, pontosabban 1890 december 11. -én Toulouse-ban Franciaországban.

A döntő szintén a La Virutában volt, a zsűri névsora:
Dana Frigoli, Alejandra Gutty. Juan Paulo Horvath, Carlos Rivarola

A győztesek: Gonzalo Bogado és Jimena Tonanez.

A színpadi tangó világbajnokságok döntőjében a középdöntőhöz képest néha szoktak meglepetések születni, (színpadi tangó világbajnokság eredmények: 2017, 2016, 2015), de itt az első két helyezett megegyezett az középdöntőbeli első két helyezettel. A harmadik viszont visszacsúszott a kilencedik helyre a döntőben.

Íme a videó a döntőről:
1:40 másodperctől kezdődik az érdekes rész a bemelegítő kör. Utána pedig az egyéni versenyszámok.

Gratuláció a győzteseknek és már várom a jövő évi versenyt!

Nézd meg a többi versenyeket:
P.V. 2016.

P.V. 2018.