Nem is olyan régen írtam egy cikket öltözködési tippekről  táncosoknak milongára, praktikus tanácsokkal, oktatóvideókkal ellátva. A lényege az elegancia és a stílus a milongán: hogyan tűrd be az inged, hogyan hajtsd fel az inged ujjait, milyen legyen az öv színe stb.

Viszont egy fontos téma kimaradt.

Hordjunk-e pólót / trikót ing alatt vagy sem?

Az öltözködés etikettjében nincs erre egyértelmű szabály. Személy szerint nem szeretem a pólókat, trikókat az elegáns ing alatt. Hasznosnak hasznos, mert felfogja az izzadtságot, mégis nagyon zavar, mert kilátszik:  trikó esetében a trikó vonala, pólónál pedig a nyaka. Talán a mély V nyakú testhezálló még jó lehet, de attól a milongán van nagyon melegem. Természetesen léteznek olyan ing + trikó, ing + póló kombinációk, amelyek jól mutatnak, de a legtöbb esetben nem ez a valós helyzet.

Póló, trikó, izzadás

Az alábbi képeken láthatjuk is a problémás eseteket. A középső képen az úriember nem használ se trikót, se pólót, viszont átüt az izzadtságfolt. Nos a milongán az izzadtság nem átüt, hanem sokszor csordogál is!
no lespirant tango 1 no lespirant tango 2 no lespirant tango 3

A helyzet egy kicsivel jobb Buenos Airesben. A „jó levegő városában”, amikor egy tandát táncolsz valakivel, akkor a számok kb. első egy perce beszélgetéssel telik el. Olyankor mindenki csak áll a táncparketten, és annyira hangosan társalognak, hogy nem is lehet hallani a tangózenét. Ezek az extra pihenőpercek négy tangószámnál elég sokat számítanak, így lehetőséged van egy kicsit visszahűlni, kevésbé izzadni.  Valljuk be ez sem elég. Számtalanszor látok csatakosra izzadt embereket a milongán, attól függetlenül, hogy Budapesten vagy éppen Buenos Airesben vagyok.

Mi lehet a megoldás? Nem sok a választási lehetőség:

  1. Sokkal kevesebbet táncolok
  2. Használok trikót / pólót,  de az átlátszik, vagy nagyon melegem van.
  3. Elhozok 2, 3, 4,  esetleg több inget a milongára, és azokat cserélgetem.

Lespirant –  a megoldás póló, trikó vagy „a semmi” helyett

Egy véletlen folytán akadtam bele a Lespirant termékeibe úgy, hogy elhívtak egy fotózásra. Ez nem más, mint egy speciális anyagból készült, ing alá felvehető ruhadarab, a neve L-Cut. Felszívja az izzadtságot, nem látszik át a ruhán, sokkal kevésbé van meleged, mint egy testhezálló, mélyen kivágott V nyakú pólóban.  Először furcsán méregettem mi lehet ez, de aztán hamar rájöttem mennyire hasznos. Íme a fotózás eredménye:

Az első képen hagyományos trikó és póló, a másodikon kibontott ingben L-Cut-tal, a harmadik képen immáron használatban.

2guys 1 low orig tango 2guys 2 low orig tango 2guys 3 low orig tango

fotó: Lakner Kinga

Ránézve a képre olyan mint egy  TV mosópor reklám. Emlékeztek?
„A hagyományos mosóporral…”

A viccet félretéve. Nekem nagyon megtetszett. Egyedi a fazonja, az anyag minősége. Itt van pár részlet róla.
lespirant specification

Szerencsére a fotózás miatt kaptam két darabot ajándékba. Alig vártam, hogy kipróbálhassam extrémebb körülmények között is.

A legnagyobb tesztre a Kolozsvári tangófesztiválon került sor. Iszonyú tömeg, óriási páratartalom. Meglepő módon az elképesztő körülmények ellenére is sokáig bírta átizzadás nélkül! Jóval később, egy-két óra után mentem be az öltözőbe és cseréltem le a másik L-Cut-ra. Pár óra múlva, újra visszamenve az öltözőbe már megszáradt az előző, így újra le tudtam cserélni. Az anyaga speciális, ezáltal nem büdösödik izzadáskor, csak többszöri használat esetén.

Be kell vallanom, az eredmény lenyűgözött. Azt hiszem, hogy ez a termék meg fogja reformálni a világnak a „mit hordjak az ing alatt” ruházkodási stílusát, kérdését.
lespirant guy 1 lespirant guy 2 lespirant guy 3

A rendszeres használat miatt, már ott is felejtettem az egyiket valamelyik milongán. Szerencsére egy átlagos tangóesten egy is elég és sokáig bírja. Kitűnő minőségű, kevés helyet foglal, könnyen mosható. Kellemesebb a közérzetem, mert eltűnik az az érzetem, hogy vajon látszik-e épp a póló, vagy a trikó vonala.

Végezetül itt egy rögtönzött interjú Laurenttal, az egyik szombati milonga után, hajnali kettőkor, ahol elmagyarázta, hogyan is találta ki ezt az „ingalávalót”. Mind a ketten már több órás tánc után voltunk. Ez látszik is az ingem gyűröttségén, de a Lespirant termék miatt az izzadtság nem észrevehető se rajta, se rajtam. Nem látszik, pedig az L-Cut ott van mind a kettőnkön!

Az L-Cut kapható a Lespirant honlap webshopjában.

Meséltem Laurentnak, hogy nagyon megtetszett az L-Cut, és fantasztikus ötletnek tartom, ezért szeretnék egy cikket írni róla. Laurent ennek nagyon megörült, és felajánlott egy blog olvasói kedvezményt:
Kettő vagy három darab megvásárlása esetén kedvezőbb lesz mint az online ár.

2  darab 19 euróért 40 euró helyett.
3 darab 49 euróért 49 euró helyett.

A kupon kód az „ET-2” kettő és „ET-3” három darab esetén. A rendelésnek meg kell érkeznie 2018 február 28-ig.

Találkozunk a milongán!