– Kedves Endre, ugye Ön táncot tanít, tangót? – hívtak egyik nap a telefonon valamikor még a nyár végén.
– Igen, argentin tangót – érkezett a válasz.
–És beszél spanyolul is? Ugye?
–Igen – válaszoltam újból, – ha nem is felsőfokon, de igen.
– Ugyanis a Tv2-ben egy nagy formátumú táncos produkcióban kellene táncolni egy külföldi neves sztárral, aki nem beszél angolul és táncolni sem tud. Volna kedve?

Imádom a kihívásokat, ráadásul ilyen élményekben már volt részem, amikor elmentem a francia Riviérára utcán tangózni pénzért, vagy amikor az Extreme Activityben kellett táncoljak tangót extrém feladatként. A kérdésre, hogy elvállalnám-e, természetesen igent mondtam, aminek abban a pillanatban mind a ketten örültünk.

Alma és körte

– Már csak az a kérdés – folytatta –, hogy ráér a kezdést következő hetekben, ugyanis ez a produkció hetente lenne.
–Többször kellene táncolni tangót? – kérdeztem vissza.
– Nem, hanem más táncokat is, jive, rumba, szamba, cha-cha-cha, stbi…

Igencsak meglepődtem, hogy mást is kellene táncolni, és telefonon el is magyaráztam, hogy én csak argentin tangóval foglalkozom az pedig egy nagyon más műfaj a többihez képest. Még az argentin tangó és a versenytáncos tangó is olyan, mint az alma és a körte. Mind a kettő gyümölcs, de nem nagyon lehet az almát körtének nevezni és fordítva. Persze van, aki ezt megpróbálja, de nem igazán működik. Nem is vállaltam el, hiszen professzionális versenytánc, vagy tíztáncos múlt nélkül egyszerűen nem tűnnék hitelesnek.

Dancing with the stars – mindenki táncol

Andival nincs televíziónk és ahogy teltek a hetek el is felejtkeztem erről a telefonbeszélgetésről. Egyszer csak megláttam az utcán a Dancing with the Stars plakátját. A műsor már túl volt néhány adáson, és első körben nem is kapcsoltam, hogy ez lett volna a műsor, ahova be akartak válogatni. Kíváncsiságból meglátogattam a Tv2 internetes oldalát, ahol ez a bevezető fogadott:

A Világ egyik legsikeresebbb tv showja megérkezett Magyarországra.

Október 10-től a TV2-n debütál a BBC Studio, Dancing with the Stars című világsikerű, eredeti formátumának első magyar évada. A monumentális táncos showműsor eddig több, mint 4000 epizóddal és 400 évaddal futott sikeresen világszerte, és hamarosan a magyar közönség előtt is bemutatkozik. Az elképesztő táncos showműsor licenszét már 58 ország vásárolta meg, népszerűségét igazolja, hogy az Egyesült Államokban már a huszonnyolcadik évadot tűzték képernyőre.

A káprázatos külsőségek között zajló verseny hétről hétre követi a hírességek újabb, lehengerlő produkcióit. A TV2 showműsorában 12 híresség vállalkozik arra, hogy megmutassa tánctudását profi párja oldalán. A táncospárokra az élő show alatt a nézők a TV2 ingyenes Live applikációban adhatják le szavazataikat. A versenyzőknek azonban nemcsak a képernyő előtt ülőket kell elvarázsolniuk, hanem a Dancing with the Stars – Mindenki táncol négytagú zsűrijét is.

A külföldi sztár

Látszik, hogy a TV2-nél beleadtak apait-anyait, mind műsorvezető, mind pedig zsűri szempontjából.
Műsorvezetők: Kiss Ramóna és Stohl András.
Zsűritagok: Ördög Nóra, Molnár Andrea, Kováts Gergely Csanád és Schiffer Miklós.

Vajon kivel kellett volna táncoljak? Ki az a külföldi sztár, akivel csak spanyolul lehet beszélni? Ő Gabriela Spanic a Paula és Paulina sikeres „telenovella” sorozat egyik főszereplője. A sorozatot 120 országban sugározták és 25 nyelvre fordították le, így  több mint egy milliárd néző ismerhette meg.

Végül egy szuper versenytáncos-showtáncost találtak mellé, a nagyváradi származású, Andrei Mangrát, aki a többszörös román bajnoki címek mellett olyan eredményekkel büszkélkedhet, mint az Európa bajnoki második helyezés, világbajnokság profi latin showdance 4. és 6. hely.

Így nézett ki a műsorvezetők, profi táncosok és hírességek bemutatkozója:

Tangó a Dancing with the Stars-ban

Mindez szép és jó, de milyen a tangó?

Megnézve a videókat, van ahol show elemeket látunk egy kis versenytáncos tangóval, van ahol még azt sem, és van ahol nyomokban tartalmaz argentin tangós elemeket. Mivel nem tudok versenytangót táncolni, ezért nem tudom eldönteni, hogy bizonyos elemek argentin tangóra akarnak hasonlítani vagy versenytáncos tangóra.

Egy biztos, minden tiszteletem a versenyzőké, mert hétről-hétre felkészülni, óriási, embert próbáló feladat. A múlt heti elődöntőben ráadásul már két számot kellett táncolniuk.

Összeszedtem az az összes eddigi tangós produkciót a magyar Dancing with the Stars-ból, Odaírtam azt is, hogy ki a híresség a biztonság kedvéért, és azt is, hogy milyen zenére táncolnak, hátha megtetszik és szívesen hallgatnád a továbbiakban.

A videó minőségén a fogaskerékre kattintva tudsz javítani.

GELENCSÉR TÍMEA ÉS HEGYES BERTALAN: TANGO – 1. ADÁS – okt 10

Gelencsér Tímea sportoló, modell, ő a 2016-os Miss World Hungary amelynek a világversenyén Washingtonban a döntő napján bekerült a legszebb 20 lány közé.
Zene: „Toxic” – Britney Spears

TÓTH DÁVID ÉS LISSÁK LAURA: TANGO – 2. ADÁS

Tóth Dávid világbajnok és olimpiai ezüstérmes magyar kajakozó.
Zene: „Assassin’s Tango” – John Powell

PÁSZTOR ANNA ÉS KÖCSE GYÖRGY: TANGO – 4. ADÁS

Pásztor Anna többszörös Fonogram-díjas magyar énekes, előadóművész, színész, táncművész, dalszövegíró és zeneszerző.
Zene: „Bad Guy” – Billie Eilish

MARSI ANIKÓ ÉS SZABÓ GÁBOR: TANGO – 4. ADÁS

Palik Lászlóné Marsi Anikó magyar újságíró, televíziós műsorvezető.
Zene: „Physical” – Dua Lipa

GABRIELA SPANIC ÉS ANDREI MANGRA: TANGO – 5. ADÁS

Gabriela Spanic venezuelai modell, színésznő.
Zene: „Grenade” – Bruno Mars
A Dancing with the Stars magyar wikipediáján az egyetlen fellépés, amely „argentin tangó”-ként van jelölve, az összes többi sima „tangó”

Íme:

NOSZÁLY SÁNDOR ÉS MIKES ANNA: TANGO – 7. ADÁS

Noszály Sándor egyike azon kevés magyar férfi teniszezőnek, akinek sikerült bekerülnie az ATP Top 100-ba. Az ötödik adásban sajnos kiestek, így ez egy extra produkció volt számukra.
Zene: „Mamma Mia” – ABBA

ISTENES LÁSZLÓ ÉS CZINA BOGLÁRKA: TANGO – 7. ADÁS

Istenes László magyar műsorvezető, producer, tanár.
A hatodik adásban kiestek így ez Istenes László és Czina Boglárka extra produkciója.
Zene: „Sax” – Fleur East

GYŐRFI DÁNIEL ÉS STANA ALEXANDRA: TANGO – 9. ADÁS

Győrfi Dániel, ő Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat szóvivőjének a fia.
Zene: „Little Drummer Boy” – Harry Simeone Chorale

Döntő

A döntő holnap szombaton lesz a Tv2-n 4 páros részvételével. Kíváncsi vagyok, lesz-e tangó? Alábbiakban a Tv2 beharangozója:

Gabriela Spanic és Andrei Mangra, Gelencsér Tímea és Hegyes Bertalan, Győrfi Dániel és Stana Alexandra, valamint Pásztor Anna és Köcse György mindent megtesznek azért, hogy bebizonyítsák: Megérdemlik a győzelmet. A párosok hónapok óta keményen dolgoznak, azonban az utolsó hét mindenki számára embert próbáló, hiszen a Döntőre már három produkcióval készülnek a párok.

Követitek a műsort? Mi a véleményetek? Ha volt valaki versenytáncos, tíztáncos, annak a véleménye meg főleg érdekel :)

A szerző Szeghalmi Endre argentin tangó táncos.
Szólj hozzá facebookon, vagy olvasd el a többiek kommentjét.