Taps és szülinapi vals a milongán – mit és mit ne csinálj, ha taps van. :)

Buenos Airesben és lassan már az egész világon a tangós közösségekben kialakult egy szokás, miszerint a születésnapost megtáncoltatják vals zenét felhasználva. Úgy működik, hogy egyesével felkérik a táncosok a születésnapost és rugalmasan kezelve az időt nagyjából két, három esetleg négy frázist táncol a ünnepelttel.

Ez a szokás már nálunk Magyarországon is szerencsére kialakulóban van. Ennek a cikknek pedig az a célja, hogy felhívja a tangósok figyelmét, hogy a szülinapi valsnál – ahogy sok helyen Buenos Airesben is – a táncosok váltását a milongán részt vevők tapssal jutalmazzák.

Miért érdemes tapsolni váltáskor?

A szülinaposnak és a vele táncolónak nem kell külön figyelnie, hogy mikor jön az őt leváltó személy. Taps alapján érzékeli, és egyrészt nem kell kifele figyelnie másrészt pedig tud az az aktuális táncpartnerre fókuszálni. Ráadásul a taps növeli a milonga hangulatát. Érdemes két nyolcast kivárni, és kivárni a következő nyolcas kezdését. Ha ez nem megy, semmi baj nincs, érdemes legalább 16-ig elszámolni, mielőtt „leváltod az előző táncost”.

Amikor a taps mást is jelent :)

Nem tudom mennyire tudjátok, de Dunaszerdehelyen egy egész vagány tangós közösség kezd kialakulni, Volner Nagy Melinda, tangó tanár kollégám vezetésével. Néhány hónappal ezelőtt ott voltam mint vendég tangó dj és mivel Melinda  szülinapos volt, a milonga közepénél megállítottam a zenét és elmondtam:

Volner Nagy Melinek szülinapja van, ezért megtáncoltatjuk. Ilyenkor vals zenét szokás berakni, és amikor a zene elindul elkezdünk vele táncolni és néhány nyolcas után, valaki más kéri fel és a váltást tapssal jutalmazzuk.

Igy is történt, elindult a tánc, majd jött egy táncos, aki leváltotta Melinda táncpárját, tapsoltunk, néhány frázis múlva jött egy másik fiú és tapsoltunk újra. És akkor jött egy vicces mozzanat. Az egyik Melit táncoltató fiúnak bekiabáltam „”gancho-sacada-voleo!”, azzal a céllal, hogy csináljon valami izgalmasat. A fiú vette is a lapot csinált is valami extrém és hála istennek sikeres kombinációt, aminek következtében meg is tapsoltuk őket. Igen ám, de a táncos fiú teljesen megzavarodott, ugyanis azt hitte, hogy jön a „csere”.  Kereste a szemével a „váltást”, de nem jött senki és emiatt nevetés volt a jutalma, amit még kevésbé értett és még jobban megzavarodott.

Egy élő példa videóval

Mindez szép és jó, de mégis, hogy néz ki ez gyakorlatban?  Amennyiben még sohase láttál szülinapi táncot, vagy azt a momentumot, amikor tapssal bíztatják a szülinapost és az őt felkérő táncosokat, akkor itt a lehetőség.

Figyeljétek meg a következő videót, ami Maitz Miki szülinapján, a 2022.-es Hungary Tango Festiválon készült, január 14.-én  a péntek esti milongán éjfél előtt pár perccel. (Bocsi, Miki, most már mindenki tudja mikor van a szülinapod. :) ) A felvételért köszönet Joseph Samahának!
.
.
.

birthday-dance

.
.
.

Jaj ez nem az a felvétel, ráadásul NEM az a Miki és  NEM az a tánc. :)

De a következő videó már valóban az ő szülinapi tánca:

Summa, summarum, ha legközelebb részt vesztek egy tangós szülinapi táncon, akkor bíztassátok az ünnepeltet felkérőket. Jó táncokat és sok sok ölelést.

* A borító kép a 2022.-es Hungary Tango Festivalon készült szülinapi tánc közben.
Fotó: Hudry Kata photography