tanc partner dance partner

tánc és harmónia

Csilla, a vendégbloggerünk már remek cikkeket írt az argentin tangó díszítésekről, táncos cipőkről.

Ezúttal is kiváló érzékkel nyúl a táncok körében  egyik legfontosabb témához, a táncpartneri kapcsolathoz.

Következzen hát az eszmefuttatása, amely nemcsak tangósoknak tanulságos, hanem minden olyan táncosnak, akinek táncpartnere van, vagy partnert keres a tánchoz!

Számomra ez a legrégebbi téma, ami mindig is foglalkoztatott a táncokkal kapcsolatban.

Most több év után szeretném megosztani veletek az eddigi tapasztalataimat és tanácsaimat. Sokat köszönhetek azoknak, akik részesei voltak eddigi életutamnak, megláttattak, megéreztettek velem a partnerkeresés útján fontos apróságokat, lényeges dolgokat.

Mariposa, a kerítőnő

Volt időszak, amikor szinte kerítőnőt játszottam. Viccesen úgy is becéztek, hogy Madame Mariposa. Tény, hogy gyorsan találtam az Uraknak partnert  (Csilla mai napig a Táncpartner facebook csoport szerkesztője). Annak kifejezetten örülök, hogy egyre több aktív „kerítőnő” van a közösségben, így biztos vagyok benne, hogy előbb vagy utóbb mindenki megtalálja a maga partnerét.

Táncpartner és harmónia

Régebben nagyon szerettem versenyt nézni, mert eszméletlenül lekötött a párok  összeállítása.
gyerek táncpartner

Fontos látni, érzékelni, hogy passzolnak-e testben, harmóniában, mozgásban, kultúrában, gondolkodásban. Ezek mind olyan tényezők, amelyek egy versenyszereplést befolyásolnak.

Vannak olyan emlékezetes pillanatképek az agyamban, amelyek a mai napig bevillannak, ha becsukom a szememet.

Ilyen például, amikor gyermekversenyt néztünk meg és belépve a terembe, azonnal megláttam, hogy melyik az a páros, amelyik győzni fog. Egyértelmű volt a tudásuk, a technikájuk, az összhangjuk.

Vagy éppenséggel a győztes páros a felnőtt kategóriában. A férfi és a nő – már az öltözőből kilépve – minden egyes léptükkel sugározták a bajnoki erényüket. Még csak beléptek a tánctérre, de már ott nyitva maradt a szám.

Egy jól megválasztott partnerrel fantasztikus pillanatokat élhetünk át az órákon, workshopokon, versenyeken, fesztiválokon.

Mit értek az alatt, hogy jól megválasztott? A jól megválasztott partner számomra az, akivel együtt tudok dolgozni és közös a cél. Ennek érdekében pedig jó munkakapcsolatot, vagy inkább egy jó és mélyről jövő barátságot tudok kiépíteni.  Vannak persze olyanok, akik az egészet társkeresésre használják, de én most nem erről beszélek.
Nekem egy ilyen nagyon jó baráti táncpartnerem volt eddig, akivel azóta is kiegyensúlyozott a kapcsolatunk és fantasztikus volt együtt dolgozni, fejlődni.

Közös célok a táncpartnerrel

Mindenképpen fontos, hogy legyen közös célotok, ami összehozz benneteket és tényleg megkezdhetitek a fejlődést. Ilyen cél lehet például:

 • a haladó szint elérése,
 • a zeneiség fejlesztése,
 • a milongára járás,
 • a workshopok tematikájának elsajátítása,
 • a fellépés,
 •  a versenyzés.

Bármi is a cél, a lényeg, hogy mindkét fél részéről egyértelműen fogalmazódjon meg! Az mindig nehéz, ha a felek között az egyik magasabb dolgot akar, a másik meg nem, vagy egyáltalán nem akar semmit sem.
Dolgoztam olyan partnerrel is, aki mindenre igent mondott, de igazából sosem volt célja, amit el akart érni, miközben nekem volt. Az ilyen dolgok előbb utóbb súrlódáshoz vezetnek és konfliktusokhoz. Nehéz volt vele utána együtt dolgozni, mert vagy állandóan lemondta az órát, vagy szenvedett, vagy rosszabb esetben cserben hagyott. Merjük kimondani célunkat, lássuk meg mi az, ami minket szolgál.

A közös célok jó irányba indítanak minket, elkezdünk fejlődni külön-külön és együtt is.

 Szabályok lefektetése

Ha már megtaláltuk a személyt, akivel a célunkat el tudjuk érni, akkor jöjjön a szabályok lefektetése. Ez fontos és érdemes betartani.

Egy ilyen szabály, amit nem rég megtanultam a saját bőrömön: „Nem ér megsértődni”.  Fontos dolog, mert sokszor lesz olyan, amikor másképp érzékeled a másikat, és ő is másképp téged. Ez természetes, ám ezekről érdemes beszélgetni egymás között.

Ezt hívják őszinteségnek, amikor elmondod a másiknak, hogy te ezt és ezt érezted és ezzel van gondod, vagy azt érzed, hogy neki ezzel van gondja. Tapasztalatom, hogy az emberek elvárják az őszinteséget, de nem mindig bírják azt elviselni.  A konfliktusok szükségesek, mert csak így lehet tovább fejlődni. Adjatok magatoknak időt a feloldásra is.
Ginger Rogers Fred Astaire

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás…

Kell a sok gyakorlás, mert elengedhetetlen a fejlődéshez.

Tangóban kifejezetten pozitív, ha az állandó partner mellett mással is gyakorolunk, vagy másokkal is táncolunk praktikán és milongán.

Hasznos, mert kiderül, hogy mennyire kompenzáljátok egymást tánc közben.

Hajlamosak vagyunk ugyanis egymás hibáit kijavítani tudat alatt!

Nem ösztönös, csak egyszerűen az életben is hozzá szoktunk, hogy a párkapcsolatunkban, a családban egymás szövetségesei vagyunk, ezért a másik hibáját, gyengeségét javítjuk vagy mentesítjük alóla.  Nem tudatosan tesszük és nem rosszindulatból.

Egyszerűen szívből, tudat alatt jön.

 

Összegzés

 • Nem ér megsértődni!
 • Fektessetek le szabályokat.
 • Merjetek őszinték lenni.
 • Mondd el, ha valamit rosszul csináltál, csinál vagy csináltok együtt.
 • Kommunikáció fejlesztése egymás között, mert a kommunikáció elengedhetetlen!
 • Fogalmazzátok meg céljaitokat!

A tánchoz szív kell, a szívben lakozik a lélek. Merjétek beletenni a szíveteket, mert ha megteszitek, akkor érezhetitek át, mit is ad a tánc!

Abrazo,
Csilla

Amennyiben, véleményed, történeted, hozzáfűznivalód vagy bármilyen táncpartneres sztorid van,  akkor bátran írd meg!
Oszd meg a bejegyzést tanuljon belőle más is, esetleg nézz körül a blogomban :)