Az argentin tangó a világ egyik legmélyebb és legérzelmesebb tánca, éppen ezért is nehéz azt a fogalmat megragadni, hogy mit nevezünk a tangóban sikernek.

A magyar tangó egyik legfontosabb sikere az, hogy Buenos Airesben 2003-ban a legelső hivatalos tangó világbajnokságon Kulik Johanna és Josip Bartulovic döntős volt színpadi tangó kategóriában. Nagy szenzáció volt ez abban az időben, még a mai napig is van olyan tangós cipőbolt Buenos Airesben, ahol ki van téve a fényképük, és helyi lapok is írtak róluk. Például a La Nueva:
http://www.lanueva.com/aplausos-impresa/733753/-dos-cordobeses-ganaron-el-primer-mundial-de-tango-.html

Az általuk kapott oklevélben benne is szerepel:

“El V. Festival Buenos Aires Tango y la Asociasión de Maestros, Bailarines y Coreografos de Tango Argentino certifican que la pareja integrada pa Josip Bartulovic y Johanna Kulik resultaron “Finalastas” del I. Campeonato Mundial de Baile de Tango categoria: Tango Escenario”

Ehez hasonló eredményt eddig csak Kicsi Csongor, az Európa bajnokunk ért el, 12 évvel később 2015-ben ő is szerepelt a világbajnokság döntőjében, szalon tangó kategóriában.

Teatro Colon

Botorság lenne azonban egy tangó táncos tudását, sikerét csak versenyekben mérni. Nagyon sok fantasztikus régi és jelenkori tangó táncművésznek nincsen semmilyen versenyhelyezése mégis világhíres, mint például az én tanárom Carlos Perez. Emlékszem, amikor az otthonában jártunk Andreával, akkor nagyon sokat mesélt a tangó múltjáról, milyenek voltak a milongák kezdetekben, mesélt híres táncosokról, akiket még személyesen ismert az életükben és még sok minden másról. Többek között büszkén mutatta meg nekünk azt a régi képet is, amikor a Teatro Colonban is fellépett.

A Buenos Aires-i Teatro Colon a világ 10 legjobb operája között van számon tartva. Óriási megtiszteltetés ott tangót játszani, tangót táncolni és bátran ki merem jelenteni, ez is az elismerés egyik jelzője lehet. Az általunk ismert legnagyobb tangózenekarok is koncerteztek ott. Canaro, Troilo, Pugliese Piazzola és a listát még sorolhatnám, de van  róla egy spanyol nyelvű Wikipédia oldal is.

Itt van például egy felvétel, ahogy Osvaldo Pugliese a 80-adik születésnapját betöltve 1985 december 26-án játszott itt több mint ötezer ember előtt.

Budapesti Fesztivál Zenekar a Teatro Colonban

Azt hiszem nem nagyon kell bemutatni senkinek se Fischer Ivánt és a Budapesti Fesztivál Zenekart. Komolyzenei koncertjeik világszerte elismertek, járják a világot, viszik a magyarok hírét. 2008-ban például beválasztották a világ 10 legjobb szimfonikus zenekara közé. Így jutottak el a Teatro Colonba és bár nem volt benne a repertoárban a hallgatóság nagy meglepetésére ráadás számnak eljátszották Igor Stravinsky Tangó című számát.

És ami a legfontosabb nekünk tangósoknak:

A Teatro Colonban argentin tangót táncolt a Budapesti Fesztiválzenekar két tagja Fekete Zoltán brácsás és Molnár Noémi hegedűs.

Figyelem! Ők zeneművészek és nem hivatásos táncosok-tangótáncosok ez pedig csak növeli a táncuk értékét. A Kulik Johanna által készített koreográfiát Buenos Aires előtt már nagy sikerrel előadták Toulouse-ban, Dortmundban, New Yorkban és a Budapesti Kongresszusi központban.

Ez még nem minden, a teljes történethez ugyanis hozzátartozik, hogy Buenos Airesre nem volt megbeszélve, hogy ők majd táncolják Igor Stravinsky tangóját. Csak a reptéren (!) tudták meg odafelé. Ha bárki próbált már elővenni egy régebben megtanult koreográfiát, tudhatja mennyire nehéz ez. Szerencsére a fellépést megelőző este láttak egy tangó showt, ahol kiderült, hogy az egyik táncos tánctanár is. Megkeresték őt és tudtak gyakorolni.

Lássuk a videót:
0:58 -ig csak taps van, de utána kezdődnek az izgalmak.

A ráadás szám a fellépéssel együtt annyira jól sikerült, hogy néhány mondatban még a zenekritikusok is megemlékeztek róla Buenos Airesben.

Bámulatos és egész egyszerűen nem találok szavakat még úgy is hogy már sokszor megnéztem. Mekkora lelkierő és bátorság kellett ahhoz, hogy a tangó őshazájában, a tangó talán legfontosabb helyszínén véghezvinni ezt a performance-t több ezer ember előtt.

Köszönjük Noémi, Zoli és a Fesztiválzenekar! Büszkék vagyunk rátok, táncoltak magyarok argentin tangót a Teatro Colonban!

A borítókép HalloweenHJB műve a Wikipédiáról egy másik koncertről.