Tangósok közül viszonylag sokan tudják, hogy december 11-e a tangó világnapja, ugyanis ezen a napon született a tangó koronázatlan királya, a tangó Elvis Presley-e Carlos Gardel, és Julio de Caro zenekarvezető. Amiről én sem tudtam, hogy a tangó táncosoknak is van „világnapjuk” és 2022-től a tangó táncosnőknek is. Kedves olvasó, amennyiben tangózol, egy évben minimum kétszer ünnepelhetsz. Egyszer a tangó világnapján, tangótáncosként február 7-én, tangótáncosnőként pedig szeptember 6-án is ünnepeltetheted magad.

1977-ben nevezték ki december 11.-et a „A Tangó Nemzeti Napja”-nak Argentínában, amit azóta is ünnepelnek. Ennek következtében ez az ünnepnap szép lassan elterjedt a világon és ma már úgy ismeri mindenki, hogy A Tangó Világnapja.

Ünnepnapok Argentínában

Argentínában nagyon szeretnek ünnepelni. Az elismerés szimbólumaként saját nappal rendelkezik számos tevékenység, művészeti ág: ilyen például a Día del Estudiante (Diákok Napja),  Día del Maestro (Tanárok Napja), Día del Camionero (A kamionsofőr napja), Dí a del Médico (Az orvosok napja) és a lista folytatható.

Tangótáncosok napja Argentínában

A tangó táncosok napját február 7-én ünnepeljük. Ezzel a dátummal José Ovidio Bianquet El Cachafazra emlékezünk, aki 1942 február 7-én 57 éves korában egy tangóshow közben hunyt el. 1933-tól haláláig Carmencita Calderónnal táncolt és itt láthatsz is róluk egy 1933(!) -as felvételt:

Carmencita Calderón jócskán túlélte Cachazfazt, még 2005-ben, 100 éves korában is fellépett:

Tangó táncosnők napja (Día de la Bailarina de Tango)

2022-től a tangó táncosnőknek is van saját napjuk Argentínában.

A kérdés felmerül, hogy miért volt szükség kiemelni a tangó táncosnőket, hiszen ott van már a február 7. és az argentin nyelv sajátosságának köszönhetően ez mindenkire vonatkozott, férfira és a nőre egyaránt.

Ha megnézzük a tangó történelmét, akkor észrevehetjük, hogy a férfi tangó táncosok több elismerést kaptak, a női táncosok gyakran úgy voltak említve, hogy ” és partnere”, míg a férfiak sosem. Pedig egy profi párosnál a nő ugyanúgy a kreatív folyamat része ráadásul nagyon sokszor „a nők viszik el a showt”.

Talán ezért is volt szükség kiemelni a táncosnőket és így lett 2022-ben az emblematikus Maria Níeves szeptember 6.-i születésnapja a tangó táncosnők napja.

Honnan ismerhetjük María Niévest? María, 1936-ban született argentin tangó táncosnő és koreográfus. 14-évesen kezdett el táncolni az akkor még 17 éves Juan Carlos Copezzel és több mint 40 évig táncpartnerek maradtak. Létezik a kettejük kapcsolatáról egy nagyon izgalmas dokumentumfilm az Our Last Tango

Íme egy ikonikus videó 1974-ből, amikor a világ egyik legszélesebb sugárútján a 9 de Julion táncolják a „Quias de Bandon” című számot az Ésta es mi Argentina (1974) című filmben:

María Nieves és a tangó világbajnokságok

2012-ben Ungvári(Angyal) Jucussal döntőbe kerültem az Európa Bajnokságon és gondolva egy merészet elindultunk a világbajnokságon is. Emlékszem, az egy hetes verseny elején az összes versenyzőt behívták egy külön terembe, María és Juan Carlos Copez is mondott pár szót a versenyre készülőknek. María elmondta, hogy tisztában van vele, hogy ez a verseny életeket változtat meg, mégis figyeljünk arra, hogy tiszta szívből táncoljunk, és soha ne felejtsük el ezt az érzést!

Még azon a héten, a döntőben, 2012-ben 76 évesen egy ilyen ELKÉPESZTŐ showt csinált az argentin tangó világbajnokaival táncolva a színpadon. Élőben látva leesett az állam, érdemes is teljesen képernyőn nézni:

Most 2022-ben szintén táncolt egyet a világbajnoki döntőben 88 évesen.

Drága hölgyeim, bár elmúlt szeptember 6. de boldog tangó táncosnő napját!

Szeretnél elsőre értesülni a cikkeimről, vagy véleményed van? –>> EndreTango FB.

Forrás:
https://www.pagina12.com.ar/479674-hoy-es-el-dia-de-la-bailarina-de-tango
https://www.tangomasterclass.com/blog/dia-de-la-bailarina-de-tango
https://www.todotango.com/english/artists/biography/175/El-Cachafaz
/https://en.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_Nieves