Ebben az évben nem hagyományosan augusztusban, hanem szeptemberben volt a Buenos Airesben évente megrendezésre kerülő hivatalos Argentin Tangó Világbajnokság. Spanyol neve: Campeonato Mundial de Baile de Tango, vagy másik neve a Mundial de Tango. A világbajnokságnak két kategóriája van a Tango de Pista és Tango Escenario. Tudomásom szerint az első alkalommal rendezték ugyanazon a napon a két kategóriát. 

Tango de Pista kategória

Az első kategória a Tango de Pista (2003-tól 2012-ig Tango de Salon volt a neve). Itt szigorúan meghatározott szabályok szerint lehet versenyezni. A versenykiírás szabályzata meghatározza, hogyan tudna egy pár táncolni argentin tangóesten. Például nem használhatnak ugrásokat. Figyelembe veszik a párok zeneiségét, a közöttük lévő kapcsolatot és az eleganciát is. Ezen a World Tango Dance Tournament wikipedia oldalon lehet megnézni, kik nyerték az eddigi világbajnokságokat. Kicsit jó érzés, hogy ezen az oldalon, mi is szerepelünk Andival. :)

A verseny három fordulóból áll: selejtező, középdöntő és döntő. A döntő után hirdetik ki a győztest. Minden fordulóban rondák (körök) vannak. Egy rondában kb. 7-11 táncospár szerepel. A zeneszámok alatt óramutató járásával ellentétesen kell körbe haladni a tánclépésekkel.  Három eltérő stílusú tangó számot kell táncoljanak és ezt pontozza a zsűri. A pontozás sorrendje alapján lehet tovább jutni a következő fordulóba.

Az a tény, hogy nevet váltott ez a versenykategória ‘Tango de Salon’-ról ‘Tango de Pista’-ra, külön blogbejegyzést érdemelne. 2013-ig a a verseny szabályzatot az alapján állították össze, hogy milyen lehetett múltban a tangó szalonok stílusában táncolni. Ezek miatt is kezdtek unalmassá válni a Tango de Salon versenyek. Kezdtek eltűnni az egyéni talentumok. Szerencsére a névváltoztatást követően, az utóbbi években egyre inkább úgy írják át a szabályzatot, hogy hogyan táncolnának az emberek “social tango”-t a milongákon. 

Nézzük meg hogyan néz ki egy ‘ronda’

A párok bevonulnak, mindenkit megtapsolnak  és indulhat a verseny! Amit itt láthatsz, az a 2022 egyik elődöntőjének egyik rondája a 16-ik. (Elég vicces magyarosítva a ronda szó, ugye?)

A döntő

A döntő helyszíne pedig ebben az évben is szabadtér, ahogyan tavaly is a Luna Park helyett. Lenyűgöző környezet a Corrientes sugárút az Obeliscoval a háttérben.
tango final
40 páros jutott be a világbajnoki döntőbe. 4 kör azaz négy ronda volt. Érdekesség, hogy a Tango de Pista harmadik helyezettje, Diego Ortega 2008-ban(!) megnyerte a színpadi tangó kategóriát. Lássuk, ki nyerte meg:

Tango de Pista győztesek: Sebastian Bolivar és Cynthia Palacios

A Tango Escenario kategóriában teljesen megborult a sorrend, mind a középdöntőhöz, mind pedig a selejtezőhöz képest. Az elődöntőt megnyerő páros a legjobb ötbe se került be.

Tango de de Escenario győztesek Ricardo Astrada  és Constanza Vieyto

Gratuláció a győzteseknek!