Segítség, beletapadt egy tangó a fülembe! – Dallamtapadás

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy engem sose zavart, ha sokáig dúdoltam egy dallamot. Ha egy zene „megragadt” a fülemben, akkor csak énekelgettem, nem számolgatva a perceket, órákat, napokat, mert valahogy mindig elmúlt. Nemrég tudtam meg, hogy ennek a jelenségnek neve is van: dallamtapadás, angolul earworm (fülféreg). Egyes kutatások alapján az emberek 90%-nak van dallamtapadása heti rendszerességgel, van akinél gyakrabban is. Nem véletlen, hogy a fülbemászó szónak több jelentése is van, egy dallam is lehet fülbemászó, meg a bogár is. 

Dallamtapadás mint betegség

Van akinél ez komoly problémát is okozhat, nekem is többször mondták: „Jaj most ezt beleraktad a fülembe”. Sőt! A dívány.hu név szerint említ egy bizony Susan Root nevű krónikus beteget, aki állítólag 4 évig nem tudott megszabadulni egy daltól a fejében. Mutatom ezt a számot, hogy melyik volt az, de meghallgatni csak óvatosan :)

Szakemberek szerint 3 fő ok lehet, amiért egy dal befészkeli magát az agyunkba: a tempó, a ritmus, és olyan zenei szünetek, amelyek az adott számot egyedivé teszik. Ilyen zene a végtelenül sokat hallott Despacito című szám is.

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a tangó számok is tökéletesek a dallamtapadásra. Amikor ez a cikk járt a fejemben, egyik alkalommal öten, tangó dj-k voltunk közösen egy autóban egy bő fél órás úton. Arra gondoltam, hogy itt a kiváló alkalom, alattomosan elindítottam a Paciencia című szám refrénjét és hátra dőlve figyeltem az eredményt. Mint az elégedett bolha a kutyák közt úgy „pattogott a dallam” egyik emberről a másik emberre.

Hogyan lehet megszabadulni a dallamtapadástól

Végig böngészve egy csomó hazai cikket, a következőket javasolják megoldásnak, ha meg szeretnénk szabadulni a dallamtapadástól.

1. beletörődünk és meghallgatjuk az adott dalt az elejétől a végéig.

2. rágózás, amelynek a sikeressége fokozható ujjaink dobolásával.

3. más számok hallgatása, instrumentális zene hallgatása.

4. olvasás, de akár hangoskönyv is.

5. anagramma, sudoku (vicces anagramma: gyomorrontás = toronymorgás)

6. figyelemelterelés: beszélgetés barátokkal, sport, stb. Amennyiben sétálni indulunk, érdemes nem a zene tempójában sétálni.

Az én dallamtapadós zeném

Nekem is volt egyszer egy erősebb dallamtapadásom, ez pedig a Carlos di Sarlitól a „Nada” című szám volt.  Az okát is pontosan tudom, mert élmény kötődik hozzá. 2011-ben az argentin tangó világbajnokságon óriási meglepetésre a Tango de Salon kategóriában nem tudtak eredményt hirdetni, mert az első két párosnak századra pontosan ugyanannyi pontja volt. Csak képzeljük el, 480 páros indult a világ legkülönfélébb részeiről és az argentin tangó világbajnoki döntő után, amikor már mindenki leengedett, a venezuelai és a kolumbiai párosnak újra kellett táncolnia.

Soha, se előtte, se utána nem volt ilyen az argentin tangó világbajnokságok történetében. Nagyon izgalmas volt és mivel sokszor megnéztem, nem is csoda, hogy a fejemben hetekig „visszhangzott” ez a szám. Íme az újra táncolt döntő:

Adódik a kérdés, hogy neked volt-e már dallamtapadásod? Tangó?  Ha véleményed van –>> EndreTango FB.