argentin tangó

Csilla a vendégbloggerünk már ismerős lehet számotokra.

Ő írta a nagy sikerű női tangó cipőkről szóló: „Tánc cipő – magas vagy nem magas? Ez itt a kérdés!” című cikket!
Következzen tehát a leírása a női tangó díszítésekről! Köszönjük Kárpáti Csilla!

Fontos a stabil tengely-laza láb

A díszítéseknek több különböző kategóriája van, ezeket próbáltam meg egybe szedni és utána olvasni.
Ami kiemelten fontos, hogy csak stabil tengellyel és a laza lábakkal lehet kivitelezni.

Ha nincsen tengelyed, ne kezdj bele, amíg nem állsz stabilan a lábaidon, mert egyrészt magadra nézve is rossz, másfelől egy rosszul kivitelezett díszítés megbontja a két ember közötti kapcsolatot és harmóniát.

I kategória – díszítések a földön  (földet érintjük, a láb marad a földön)

Golpecitos (little taps)- kis ütések lábujjal a talajon.

Ez egy ritmikus dobolás, amelyet a lábfej párnáival vagyis cica talpunkkal kivitelezünk. A boka laza. Tangó egyik legfontosabb eleme a laza láb. Laza láb nélkül nem igazán lehet díszíteni. Jennifer Bratt volt az egyik, aki videóra vette ezt a díszítést, így az ő segítségét veszem igénybe bemutatásra.
Jennifer Bratt: golpecitos díszítések a földön I

Jennifer Bratt: golpecitos női díszítések a földön dupla tempóval II.

Jennifer Bratt: golpecitos női díszítések a földön dupla tempóval III.

Jennifer Bratt: golpecitos női díszítések a földön előre IV.

Dibujo (drawing) vagy Rulo ( (curl)- rajzolás (kis köröket rajzolunk a lábujjainkkal). Ez is a földön történik, nem emelkedik a levegőben, bár van levegőben lévő változata is.

Boleo Bajo Atrás  vagy Low (Back) Boleo: (boleo jelentése, hogy dobni). Kétféle képen lehet táncolni. Magasan vagy alacsonyan. Ebben az esetben alacsonyan tartjuk, földel érintkezve és nem is emeljük el:Előre:

Hátra:

  Amague vagy cuatro (az elsőnek a jelentése, az fenyegetés, a második szó jelentése négy). Ennek a mozdulatnak két jelentősége van. Az egyik, hogy lehet vezetni, a másik, hogy önállóan díszítésként is alkalmazható. Ennek a mozdulatnak a szépsége, hogy a nő a lábát elől keresztezi, miközben hátra fele ocho-zik. Így egy pillanatra egy 4-es alakot ír le a lábával.

 Toque (touch)- érintés  (amikor egymás lábával játszunk). Az egyik ilyen lehetőség, amikor férfi átlépteti a nőt az egyik oldalról a másikra és közben a nő megérinti a férfi lábfejét. Az érintés és a simogatás nem ugyan az.

Folyt. köv.!
Amennyiben tetszett, látogass el a női tangótechnika videókhoz!