magas sarku cipok

Újból vendég bloggert köszönthetek Csilla Mariposát.

A következő cikkben az ő útmutatóját olvashatjuk a tánccipő sarkak helyes megválasztásáról. 

Csilla gyerekkorától kezdve táncol, számos műfajt kipróbált, legyen az hastánc, jazz, balett vagy tangó.  Fotósként és videósként is számos fantasztikus felvételt készített táncos fellépésekről. Mindemellett ő a Budapest Tangó facebook page szervezője.

Hogyan táncoljunk magassarkúban? Alapok. 

Endre kérésére én is billentyűzetet ragadok és gondolataimat megosztom veletek, mert az utóbbi időben sokat foglalatoskodtam tánc-technikával és én is olvastam Luca tangó cipőkről szóló blog bejegyzését. Ezúton is üzenem, hogy „ Big Like Luca”! Hiányzott már az írásod!

Kérem szépen, lesz, aki egyetért velem és lesz aki nem, nem vagyunk egyformák.  Hála az égnek! Feltétlenül egyet kell abban értenem, hogy mi Nők, rajongunk a magassarkúért és ez velem is így van, szeretem, imádom, nőcis vagyok tőle, de átgondolom ezerszer, mikor mit veszek fel és hova?
Amikor táncolok
, rettentően odafigyelek arra, hogy a cipőm kényelmes legyen, a lábfejem elférjen benne és ne okozzon komolyan egészségügyi problémát, beleértve a cipő magasságát is. 


Nem győzöm hangsúlyozni, amikor magánórát tartok, hogy a testünk nem egyforma, mindenkié egyedi
és ez jó. Ettől nem szabad megijedni, se félni. Valakinek kerek lába van, van, akinek a térdei jobban kifele állnak, valakinek befelé dőlnek, ó láb, görbe gerinc és még sorolhatnám, ennek megfelelően kell a testünket edzetni.
Sokszor például a tükör is okozhat torzítást, amikor látod a tanárt, magadat és csak azt látod, hogy „
nekem nem úgy áll, mint neki!”, ez azért van, mert sosem fog úgy állni, ugyanazt megcsinálni nem tudod, csak másolni, de azt fogod megcsinálni, amit a te tested enged és ahogy engedi. Saját testeden kell ugyanazt megjeleníteni és ezen kell dolgozni keményen. Saját határaidat tudod tovább növelni.

Amikor én kezdő táncos voltam ismét (sokszor voltam életem folyamán), én mindig alacsonyabb magassarkúban kezdtem el táncolni. Az oka nagyon egyszerű volt, elszoktam a rendszeres mozgástól és nem edzettem megfelelően a lábizomzatomat, ezért egy 60 perces óra keményen fájdalmat tudott okozni és nagyon is örültem, hogy lábra tudtam állni miután levettem a cipőmet. Emiatt kezdtem el újra balett alapokat gyakorolni, mert hiszem, hogy minden tánc alapja a balett. Ebben a hitben építettem fel női technika tematikámat is, melyet otthon fejlesztettem ki elsősorban magamnak, később másokon is leteszteltem.

Sarokméret kiválasztás

Számomra is fontos volt, hogy megtaláljam a kényelmes magas sarkamat, amivel tudok stabilan táncolni, nem töri meg jobban a testtartásomat és fogom a talajt is. Maximálisan én 8 cm-ig tudok elmenni, 9 cm-nél sikolt a bokám, hogy azonnal le vele Te GyilkossSSS!!!
Ez azt jelenti, hogy az én testem és boltozatomnak a 8 cm-ig nagyon kényelmes és ennél magasabbra nem is érdemes törekedni
az én esetemben. Nem is esik jól és hozzáteszem, hogy én a magassarkúimat a fiúkhoz szoktam mérni és ahhoz, hogy minél kényelmesebb legyen. Nem viccelek.
Egy centi, fél centi sarok különbség sokat jelent a testemnek és ezt érzi az is, akivel táncolok.
Hiszen ha én magasabb vagyok a partneremnél, már nem úgy illeszkedem hozzá és másképp kapcsolódunk. A tangóban sincsenek átfeszített lábak, mindig enyhén hajlik a térd!

Fontos a láberősítés

Ebben a videóban találtok olyat, amit tudtok hasznosítani és erősíteni tudjátok vele a lábatokat. Bevallom, én néha szoktam reggel felkelve az ágyban is kivitelezni ezeket a mozdulatokat.
Tényleg jók és jólesik a lábnak.
 Persze nem szó szerint kell mindegyik gyakorlatot végigcsinálni, ami neked szimpatikus és kivitelezni tudsz, de szeretném azt is kiemelni, hogy a videók sosem helyettesítik a tanárt! Ez is csak egy támpont és lehetőség. Egy tanár az órán tud téged a legjobban kijavítani és segíteni a fejlődésedet!

————-

Felnőtt balett órák közül mesteremet Mihály Beatrixet (developpe.hu) szeretném figyelmetekbe ajánlani. Ha szeretnétek, lányok, egy kis láberősítést és formálást, akkor a kezdő óráit nagyon ajánlom. Az ő szaktudása sok mindenhez hozzásegített.

Felnőttkorban sem lehetetlen a határaink átlépése és formálni a testünket, de idő és sok gyakorlás szükséges hozzá, illetve elengedhetetlen társ mellé a kitartás is, mely magával hozza az akaratot is.

Kéz a kézben járnak és e kettő nélkül nem lesz eredményes munka. A kitartó munka végén pedig ott van az élvezet!

Mégis miért fontos az, hogy mindenki megtalálja a saját magának megfelelő sarok kényelmet?

A magassarkú használata nem feltétlenül egészséges, pláne, ha bele erőszakolod magadat egy olyan magasságba, ami neked sem kényelmes, akkor kínzod vele a testedet. Ezt mindig gondold át!

posture

A magassarkú cipő viselése megterheli a bokát, térdet, medencét és az egész gerincoszlopot. Márpedig ha a talpak ízületei nem működnek megfelelően a magas sarkú cipő viselése miatt, a test többi részének kell kompenzálnia, ami azt jelenti, hogy azokra is nagyobb terhelés jut, amikor normál esetben nem jut annyi.
Ergo, a tested kompenzál
és véd téged, hiszen a magas sarok komolyan felkészültséget igényel. A sarok megemelésével a lábujjak, vagyis a párnácskák, amiket én cicatalpnak hívok, sokkal több súlyt kell megtartaniuk, mint álló helyzetben, amikor a talp alsó felületén eloszlik a test súlya.  Nem véletlen táncos betegségek egyike, a cicatalpon megjelenő bőrkeményedés sem. Illetve a bütyök, mely sok nőt kínoz.

Röntgen tangócipővel

Röntgen tangócipővel

A magassarkú cipő megemeli a sarkat, hiszen ez a célunk, de, ezzel a test gravitációs központja eltolódik.
Vagyis a testem megemelkedésének következtében változik a testtartásom is!
 Megy a központom is arrébb. Ennek ellensúlyozására az alsó hátszakasz meghajlik, mire a gerinc addigi helyzete is megváltozik, nyomást gyakorolva a hát és nyak idegekre, állandó fejfájást okozhat rosszabb esetben, de a rossz testtartás derék fájdalmat is. Tánc közben, ha valaki rosszul tartja magát gyakran érezheti a deréktáji fájdalmat. Nem valami kellemes, szinte kettétöri az embert. Ezért is fontos a testünk erősítése, akár jógával vagy pilatesel és ami elengedhetetlen és sokat emlegeti Marcsi is, amit érdemes eltanulni tőle: „Tartsd a központod!”

Achilles-ín rövidülés!

És talán ez a legfontosabb. Az Achilles-ín is jelentősen sérül, pontosabban rövidül. Ez sosem jó, mert okozhat lábfájdalmat, ezért fontos, hogy minden tánc után szánj egy kis időt, hogy lenyújtsd! Hidd el, szeretni fogod és a sarkad is meg fogja hálálni!

Íme, egy kis ízelítő gyakorlat sorozat erre vonatkozóan:

——————

 Magassarkú cipő előnyök

Természetesen vannak előnyei is a magassarkúnak, mert eddig csak arról írtam, hogy milyen hátránya származhat abból, ha valaki nem figyel oda és nem veszi figyelembe mit üzen a teste.

Előnye:

  • a lábak hosszabbnak és vékonyabbnak látszanak,

  • szexisebbek és magabiztosabbak leszünk tőle,

  • jól áll a lábunkon ;)

  • egy jól megválasztott tangó cipő vonzza a tekinteteket,

  • szebb a vádlink tőle.

Saját véleményem szerint, mely gyerekkorom óta elkísér, immáron táncos pályafutásomon is többször bebizonyosodott, és ezért is gondolom, hogy a balett mindennek az alapja. Az, aki megtanul lábujjhegyen táncolni az képes bármilyen magassarkúban is táncolni. Semmi sem lehetetlen, de sose feledd, tested csak egy van, de add meg neki a kényelmet és amire szüksége van, hogy minél tovább tartson!

Lábmasszázs

És ami még elengedhetetlen, hogyan is masszírozzuk meg saját lábainkat, ebben segítségünkre lesz Jazzy és Billie:

———-

Ölelés,
Csilla
Mariposa

Véleményed van a cikkről? Szólj hozzá a „az Endretangó facebook oldalán”  facebook oldalon!