Egyik kedves tanítványom, Zsuzsi küldte át nekem a cikkben szereplő női technika oktatóvideót.  Azzal a megjegyzéssel, hogy nagyon nagy segítségére volt a gyakorlatsorozat az egyensúlyának a megtalálásában.

Nem árulok zsákbamacskát, ha elmondom, hogy a „balance”-hoz megfelelő technika és izomzat kell. Tangótól függetlenül is láttam már lányokat magassarkúban imbolyogni. Tisztában vagyok vele, hogy olykor a macskakövezet vagy a tánccipő az oka, de egyéb esetekben, megfelelően irányzott gyakorlással sokat lehet javítani a helyzeten.

Néha a tanárok elintézik annyival, hogy tartsuk a központunkat, pedig ez nem mindig elég, máshonnan is származhat a probléma. Fontos a kapcsolódás minősége a partnerhez és a saját testünk „beállítása is.

A következő videóban Vanessa Gauch végtelenül egyszerű gyakorlatokkal végigelemzi a bokák, térdek,a csípő és a talpak megfelelő használatát, mozgatását. A tipikus hibák felismerésével, a feladatok gyakorlásával pedig javíthatunk az egyensúlyunkon, ezáltal a díszítési technikáinkon is.

Vanessa hét napra osztja fel a tanulnivalókat, teendőket. Vágjunk bele.

Első nap: – Preparation for hip control

Milyen izmok, izomérzetek szükségesek a csípő mozgás kontrollálásához? Mit jelent az amikor a csípőt kitoljuk oldalra a súlyláb irányába?

Második nap: – ankle awareness

A boka kontrollált mozgatása segítségével elkerülhetjük a csámpásságot és a bedőlt bokát.
Bár nem tudatos de nagyon sokszor veszítjük el az egyensúly az említett okok miatt. Ráadásul a bedőlt boka több szempontból is veszélyes: a bokaszalagokra, bütyök körüli izmocskákra stb..

Harmadik nap: – ankle stabilization

Lépésekkel kigyakoroljuk a helyes boka használatot. Itt is figyeljünk ugyanazokra a hibákra, amelyeket lépés nélkül is elkövettünk.

Negyedik nap: – knee stabilisation

A nyújtott lábra való érkezés és a térdben hajlított lábra való érkezés technikája.
A térd nyújtott vagy hajlított de tónusos, vagyis az izmok dolgoznak, eze tartja Vanessa helyes „állapotnak”. Az „unlocked” szituáció lenne a tónustalan „lötyögős térd.

Ötödik nap: – pelvis placement and stabilisation

A csípő helyzete és stabilizálása. Hogyan helyezzük a csípőnket a súlyláb „fölé”.

Hatodik nap – stabilisation in motion

Érkezzünk meg minden egyes lépésnél stabil helyzetbe, a már eddig tanultak segítségével.

Hetedik nap – stabilisation vs. mobility of the free leg

A hetedik nap az élvezkedés napja. Stabil súlylábbal, egyensúllyal jobban működik a díszítés a szabad lábbal.

Íme a videó a hét napos gyakorlással:

Nekem nagyon szimpatikus az, ahogyan Vanessa figyel arra, hogy a térdhajlítás a lábfejek irányába történjen. Ezek a gyakorlatsorok férfiaknak is nagyon hasznosak.

Bravó !

További videók Vanessa Gauchtól itt, itt, itt és itt.