„A legtöbb ember nem azért hallgat, hogy megértsen; azért hallgat hogy válaszoljon”
Stephen R. Covey, menedzser és üzleti előadó

Tudunk-e aktívan hallgatni valakit?

Tudunk-e aktívan hallgatni valakit egy beszélgetés során? Sok esetben arra koncentrálunk, hogy mit akarunk mondani, miközben a másik személy még beszél hozzánk, ami nem véletlen, hiszen a gondolataink négyszer gyorsabbak a beszédünknél.

Kutatások bizonyítják, hogy a hallott információk 25-50% százalékára emlékszünk, néha pedig pont a lényeg vész el. Ezért is az energiáink jó része megy el konfliktuskezelésre, tisztázó beszélgetésekre, a félreértések elsimítására!

Az sem mindegy, hogy érdeklődőek vagyunk, vagy inkább érdekesnek próbálunk látszani.

Aktív hallgatás és a rohanó világ

Az aktív figyelmünket a mai rohanó világban egyre nehezebb fenntartani. A körülöttünk lévő élettér egyre zajosabb, egyre nehezebb kiszűrni a számunkra fontosabb információkat. Végtelenül egyszerű következmények nélkül, felületesnek, figyelmetlennek lenni a mai, okostelefonos világban. Nem emlékszünk valamire? Nem figyeltünk oda? A legtöbb esetben, pár mozdulattal, néhány kattintással előkereshető szinte bármilyen információ.

Aktív hallgatás és empátia

Aktív hallgatással könnyebben ráérzünk arra, mikor épp mire van szüksége a másiknak. Meghallgassuk vagy inkább próbáljunk meg tanácsot adni, megoldást találni a problémájára? Erre az egyik legviccesebb, de mindenképpen érzékletes a következő videó (angolul):  „It’s not about the nail” , magyarul „Nem a szögről van szó”
amelyben a hölgy egyértelműen csak azt szeretné, hogy meghallgassák.

Tangó és az aktív hallgatás

Az argentin tangó és az aktív hallgatás nagyon közel van egymáshoz. Mind a kettőben a jelenben kell lenni, akár beszélőként – vezetőként, akár hallgatóként- követőként.
A tangóban nagyon kell figyelnünk kell egymásra, függetlenül attól, hogy melyik szerepben vagyunk. Folyamatosan megtapasztaljuk a vezetés – követés, az egymásra figyelés és a tudatos jelenlét élményét.

Ha jobban belegondolunk, akkor  tangótánc közben, egy magasabb szintű aktív hallgatásban veszünk részt szinte minden érzékszervünkkel. Látásunk, tapintásunk, hallásunk, szaglásunk mind, mind aktív, talán csak az ízlelésünket nem vesszük annyira igénybe. A már említett jelenlét nagyon fontos, elég ha csak egy pillanatra elkalandozik a figyelmünk (fókusz!), vagy arra figyelünk, hogy a másik miért nem jó táncos és milyen hibákat követ el(empátia!), a szituáció máris büntet. Ha pedig nagyon jelen vagyunk, a tangó tánc akár flow élménnyel is megajándékozhat!

Tudatos hallgatás – jobb együttműködés

Tavaly kaptam a meghívást, hogy legyek előadó a BusinessCoach által szervezett Tudatos hallgatás workshopon, Ennek az előadója Bincze Bea, executive coach, mentor és tréner és idén februárban a már harmadik alkalommal  volt megtartva. Az egész napos workshop, rövid bevezető után a tangóval indul. A tangó részét most nem részletezném, egy biztos, nem tangósoknak mozdulatokkal, érintésekkel vezetni, egy még szinte teljesen idegen embert becsukott szemmel követni, nagy kihívás, folyamatos jelenlétet igényel.  A Figyelő újság honlapján fenn is van egy érdekes interjú Bincze Beával, amiben elmondja, már régóta tervezte ez a workshopot, de a döntést, hogy ezt a workshopot mindenképpen megcsinálja, egy tangó órán hozta meg.

A mostani harmadik alkalommal sikerült résztvevőként is ott lennem, nemcsak előadóként. Nagyon izgalmas volt, sok mindenről tanultunk, gyakorlatias példákon keresztül is.

Fül, szem, szív

Megtudtuk például, hogy vannak olyan országok, ahol tanítják az aktív hallgatást. Ki is próbáltunk egy általuk tanított gyakorlatot. Leültetnek egymással szemben két diákot. Az egyiknek azt a feladatot adják, hogy válasszon ki egy érdekes, viszonylag hosszú történetet, amit majd elmond a társnak. A másik személy pedig azt a feladatot kapja, hogy hallgassa meg a másikat.

Az első részben a hallgató csak a füllel hallgatja a mesélőt. Kerüli a szemkontaktust. A mesélő persze zavarba jön, elakad, megakad, nehéz folytatnia a történetét. Egy váltás után, a hallgató már szemmel is hallgat, azaz felveszi a szemkontaktust. Ilyenkor a mesélőnek már sokkal könnyebb dolga van. Újabb váltás és a hallgató, már a szívével hallgat, teljes odafigyeléssel, empátiával. Megdöbbentő megtapasztalni a változásokat, azt javaslom, próbáljátok ki ti is.

Empátia vs. szimpátia

Ezenkívül rengeteg érdekes része volt még a workshopnak,. Ami talán a legjobban tetszett nekem, az empátia és a szimpátia közötti különbségről szóló kis rövid animációs film, amelyben Brené Brown a kutató beszél. A videó jobb megértéséhez érdemes bekapcsolni a feliratozást.

Izgalmas ugye?
Ha valaki szeretne részt venni a Tudatos hallgatás workshopon itt tud jelentkezni a Business Coach oldalán.

Végezetül még egy érdekes idézet!

„A kommunikációban a legfontosabb dolog, hogy meghalljuk, amit nem mondanak ki.”
Peter Druckner