Egy csoportos tangó órán könnyen előfordulhat olyan mozdulat, amelyben sok az erotika. Ilyenkor szoktuk azt mondani Serbán Andival, hogy ezzel csak óvatosan, mert mi ilyet nem tanítunk, illetve nem mi tanítunk, mert ez már inkább Tantra Tangó. Természetesen csak viccként, mert szinte halvány sejtelmünk sincs, hogy milyen lehet a tantrásított Tangó. Életemben egyszer voltam tantra tangó kurzuson sok-sok éve az akkori táncpartneremmel. Ő férjes asszony lévén, zavarban voltam, nem is tudtam ráhangolódni a gyakorlatokra és ki is töröltem az egészet az emlékeimből. Tantra tangó azóta újra van Budapesten és én ismét kipróbáltam. 

Amikor Federico és Noélia elkezdett Tantra Tangót tanítani Budapesten, nagyon megörültem neki. Véleményem szerint a mai napig kevés tangó tanár van Magyarországon, örültem is, hogy itt vannak és írtam egy cikket 2019-ben a Tantra tangóról. El is szerettem volna menni, de valahogy sohasem úgy sikerült, mindössze egy rövid videót láttam Federicóról, hogyan kapcsolta össze a Tangót és a Tantrát: Tantra tango with Federico.

Az élet egy milonga

Már 2022-t írunk és alig hittem a szememnek, amikor megláttam a hirdetést, hogy augusztus 18-án csütörtökön Tantra Tangó est lesz. Csütörtökönként van a Milonga Jueves tangóestünk, ami most épp elmaradt és így el tudtam menni én is.

Imádtam az eseményt plakátját, mert az volt ráírva, hogy „Az élet egy milonga”. Íme:

tantra tangó az élet egy milonga

Így nézett ki az esemény szövegezése:

„Mikor meghallod az akkordokat, mély lélegzetet veszel, hátad kiegyenesedik, a szíved dobogni kezd, és lábad remegni?
Á, az argentin tangó!
Ellenállhatatlan bármely kontinensen,
Mert az élet vertikális erejével fűz össze. Örömöt ébreszt bennünk, és szabadságot lélegzünk be általa.
E tánc esszenciája és egy ősi szakrális hagyomány elvei közötti összefüggések egy olyan tanítási módszert ihlettek, amely egyedülálló a világon – a Tantra Tangót.
Intenzív és átalakító gyakorlat, amely:
– megtanít látványos mozdulatokra, egyszerűekre és bonyulultakra egyaránt
– elvisz a belső csend központjába, mely lehetővé teszi, hogy találkozz önmagaddal és hitelesen kapcsolódj másokhoz
– elvezet a tiszta áramlás állapotába, amelyben a tánc a zenével, és minden létezővel való szeretetté válik.
A Tantra Tango módszer az 1+1=1-en alapul. Mindig. Mindenhol az univerzumban. Férfi és nő táncol, és felfedezik szárnyaikat, teljességüket, belső végtelenségüket.
Ha vágysz újjászületni, felfedezni, játszani, nevetni, szeretni, megosztani, merni, tanulni,
várunk szeretettel Tantra Tango estünkre, ahol:
– a férfiak felfedezik, hogyan erősíthetik nőket elbűvölő férfiasságukat.
– a nők kapcsolódnak archetipikus nőiességükhöz a vonzás szent erejét alkalmazva,
– a tánc tudásszinttől függetlenül meditációvá, kinyilatkoztatássá, közösséggé válik.
– a mozgás és a boldogság, amelyben a tangó elmerít, megmutatja, mit jelent teljesen a jelenben lenni.
A Tantra Tango est egy kapu, mely a lelket nyitja meg.
Szeretnél belépni? … „

Tantra tangó est egy kapu, mely a lelket nyitja meg.

Kicsit meg is ijedtem, mert a leírás alapján fogalmam sem volt, hogy szeretném-e azt, hogy: ” a férfiak felfedezik, hogyan erősíthetik nőket elbűvölő férfiasságukat”, de abban biztos voltam, hogy nagyon kíváncsi vagyok egy Tantra Tangó estre.

A biztonság kedvéért arra gondoltam, hogy felvértezem magam egy szakértő táncpartnerrel a tanfolyamra. Ezért elhívtam az egyik tanítványomat, G. Andreát, akinek az egyik szakmája orgazmus coach (egy fontos téma, bármilyen megmosolyogtatónak tűnik is) és több mint 15 éve kezdte el tanulni és gyakorolni a Tantrát, valamint elmondása szerint a Tantra már a mindennapjai része. Felkérésemre szívesen jött volna, de Budapesten kívül kellett lennie abban az időpontban. Kiderült, hogy egy másik tanítványom Kamilla is ki szeretné próbálni és ő is táncpartner keresőben volt. Ennek örültem is, mert ő viszont táncművész, kortástánc pedagógus, tánctanárokat képez és ő majd a kontakt technika felől közelíti meg a tantra tangót és így kérem ki a véleményét.

Tantra és Tangó tanfolyam és est

Egy szó mint száz, eljött a nap és az óra, a tanfolyam elindult. A helyszín az Üllői út ArtExtasia, amiről azt kell tudni, hogy:

„Az ArtExtasia nemzetközi művészeti közösség alkotótere Budapesten. Napi rendszerességgel oktatás és beavatás a művészet, a szerelem, a tiszta érosz témakörében.”

 Egyszerű bemelegítő gyakorlatokkal kezdtünk, majd következtek tangósabb jellegű ráhangolódó gyakorlatok. Federico és Camilla voltak az est tanárai, barátságosak, ügyesek voltak és viszonylag gyorsan megteremtettek egy közvetlen légkört.

Hamar kiderült, hogy Federico és Camilla nem a tangó technikát helyezik előtérbe, hanem számukra első az érzésvilág, a táncélmény egyfajta tantra beütéssel és az argentin tangó ehhez egy tökéletes segédeszköz. Az emberek tánc és kapcsolódásélményt kapnak ezen a tanfolyamon, új dimenziókat tapasztalhatnak meg a kapcsolódásban és ilyen szempontból Federico és Camilla hitelesek és szépen is vezetik.

Érdekes volt látni, ahogyan Federico és Camilla azt emelték ki, hogy nem kell tudni jól tangózni, de érezni a táncon keresztül „tantrikusan” is lehet.

egy kép egy régebbi Tantra Tangó rendezvényről. forrás: TantraTango FB.

Egy kezdeti partnercsere mentes időszak után lett párcsere, ráadásul sok is. Itt meg is lepődtem, mert partnercserék után az újdonsült táncpartnereim úgy simogatták meg a hátamat és a mellkasomat, hogy hirtelen elképzelésem sem volt, hogy ezt mire véljem, mert az én kommunikációmban ezek az érintések, teljesen mást jelentettek. Aztán lassan kezdett leesni, hogy a tanfolyam közönsége a következő egyvelegből állt össze:

  • Tantrások
  • Tangósok
  • Egyiket műfajt sem kipróbált, de nyitott érdeklődésű emberek.

Szóval amikor egy tantrással kerültem össze, akkor az ő érintésen alapuló kommunikációja nagyon más volt, mint az enyém, de ezt egy ponton túl meg lehet szokni. Akárhogy is, ezeknek az embereknek az összességéből egy egész érdekes csapat és egy jó hangulatú tanfolyam alakult ki.

Két ember, egy ölelés, 100 dimenzió

Érdekes kurzus volt, és hogy összességében mik a tapasztalataim a tantra tangóval kapcsolatban? Az argentin tangó, amikor két ember táncolja egymással nagyon sokféle és rendkívül mély is tud lenni, különféle dimenziókat lehet megtapasztalni. Amikor két ember a tangó nyelvén kommunikál egymással sok mindent „belecsempészhet”: ölelést, bizalmat, figyelmet, energia adást és kapást, törődést, flow élményt, emberséget, kontroll erősítést, kontroll szándékos elengedését, önismeretet, a másik megismerését,  erotikát, akár tantrát, legyen az bármi is és ezen felül még rengeteg mindent.
Tantra Tangó workshop plakát 2017 ből Forrás Tantratango FB

A Tantra Tango az argentin tangót mint eszközt felhasználva igencsak tudja javítani az interperszonális kommunikációt. :) Személy szerint jól éreztem magam, érdekes volt, javaslom is kipróbálásra, a TantraTango facebook oldalán lehet is keresni mikor lesz a következő esemény.

Jó táncokat!

Szeretnél elsőre értesülni a cikkeimről, vagy véleményed van? –>> EndreTango FB.

Borítókép forrása: TantraTango FB