A hétvégén Varsóban felléptünk a Recuerdo Tangó Fesztiválon és táncoltunk egy színházi tangó showban. Ez most nem is olyan érdekes, mert a hangsúly most azon van, hogy a 11.5 órás  odaút során a vonaton rengeteget mobiloztam. Egyszer csak az ablakban visszatükröződő sziluetten vettem észre, hogy rettentően lehorgasztom a fejemet telefonozás közben.
– Atyaisten, hát így néz ki egy tangótáncos, –  gondoltam magamban. Alkalmaznom kellene az általam nagyra becsült Alexander technikát vagy kezdjek gyorsan magammal, hogy ez a leszegett fejtartás NE történjen meg.

Mint kiderült az okostelefonok, tabletek elterjedésével a lehorgasztott fej jelenség járványszerűen terjed ( mintha nem lenne elég a Covid), veszélyes, mind a fiatalok, mind a felnőttek körében. Világszintű és már neve is van: SMS nyak, text neck, teknős nyak, turtle neck és betegségek forrása. Deformálódhat a felső gerinctáji szakasz, porckorongsérv, krónikus fejfájás, nyak, vállfájdalom okozója lehet, csökkenhet a tüdőkapacitás, ízületi gyulladás előfordulhat. Ami külön érdekes, hogy kar és kézzsibbadás is lehet a tünetek között.

Ráadásul a tangóban sem jó, de erről majd lejjebb!

Kezdjük azzal, hogy mennyit használjuk a mobilunkat?

Sokat! Egy 2018. januárban végzett kutatás alapján a magyarok 45 százalékának az ébredést követően az első dolga, hogy a telefonja után nyúljon, lefekvés előtt pedig még rosszabb a helyzet: 58 százalékuk nyomkodja a kütyüjét, vagy szörföl rendszeresen a neten elalvás előtt.
Az emberek 8%-a használja több mint 8 órát naponta a telefonját, 25%-a (!!!) 5-8 órát, 51%-a 1-4 órát és csak 11%-a kevesebb mint egy órát.
Egy kis statisztika a  Huawei & IPSOS közös kutatása alapján:

Hogyan károsíthatja a mobiltelefonozás a nyaki gerincet?

A mobiltelefon használata közben, a nyak előre billentése miatt a fej jelentősen nagyobb terhet jelent a gerincnek. A Spine-health tanulmánya szerint, egy átlagos, helyesen tartott fej 4,5-6,3 kilogrammnyi súllyal nehezedik a gerincre, de minél előrébb toljuk a fejünket, ez a súly annál inkább nő. Különböző szaklapok, oldalak különböző értékekkel számolnak:

– 15 fokos előretolásnál ez 12,2 kg,

– 30 foknál 18,1 kg,

– 45 foknál 22,2 kg,

– 60 foknál 27,2 kg.
Másik weboldal:
sms nyak
forrás: katonarehab.hu

Miért rossz a tangóban?

A napi több órás előre tolt, horgasztott fej, megszokássá válhat hosszútávon a táncban is. Romolhat az egyensúlyod tánc közben, Esztétikailag sem biztos, hogy szép. A testtartás technikájától függően, a deréktáji gerincszakaszra is jelenthet extra terhelést.

Egy tangós elmélet szerint a tangós ölelésen belül a karok, a fejek és a mellkasok kapcsolódása arányosan kell eloszlódjon. Ha túlzásba visszük a mellkast, akkor könnyen előre eshetünk, ha túlzásba visszük a karokat az is feszültséget okozhat. Az előretolt fej okozhatja a fentebb leírt problémákat, de okozhat extra nyomást is a táncpartner fején.

Nekem már volt olyan táncom, amikor a tanda végén egy piros folt megjelent az arcomon-homlokomon annyira összedugtuk a fejünket a táncpartnerrel. Ahogy húzódtam el fejjel, a táncpartner megszokásból úgy jött utánam.

Hogyan tudod eldönteni, hogy az sms-nyak problémakör téged is érinthet?
Állj a fal mellé úgy, hogy a sarkad, feneked lapockád érjen a falhoz. Ha nehezedre esik behúzni az állad és hozzáérinteni a tarkód a falhoz, akkor lehet, hogy téged is érinthet ez a problémakör.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés!

Ezzel mindenkinek érdemes foglalkoznia hát, attól függetlenül, hogy tangózik, vagy sem.

Nézzük mit javasol Nagy Fannyi gyógytornász a katonarehab.hu oldalán :

  • Kerüljük a túlzott használatot, és tartsunk gyakori szüneteket
  • Kerüljük a hosszan tartó statikus testtartást
  • A készüléket igyekezzünk úgy tartani, hogy csökkentsük fej és nyak előrebillentett helyzetét. Inkább a készüléket emeljük a szemünk magasságába.
  • Kerüljük a nehezebb készülékek hosszasan egy kézben tartását.

text neck

Amennyiben már kialakult nálunk ez a tünetegyüttes ízületi lágyrészmobilizációval, triggerpont terápiával és egyéb manuális technikákkal csökkenthetjük a fájdalmat. Otthon is végezhető tornagyakorlatokkal pedig fenntarthatjuk a fájdalmatlan állapotot.

Érdemes megnézni a következő videót a Back Intelligence youtube csatorna oldaláról:

Amennyiben magyar nyelvű oktatóvideóra vágysz, akkor íme: Sms nyak szindróma

A fejtartással mindenképp érdemes foglalkozni. Neked is, nekem is. Kicsit meg is ijedtem és indulok veszek egy ébresztőórát a telefonom esti babrálása helyett. Jó táncokat, szép tartással, jó öleléssel.

Felhasznált források:

Nyakfájás és karzsibbadás: ezek az SMS-nyak tünetei
https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/nyakfajas-es-karzsibbadas-ezek-az-sms-nyak-tunetei/lbhl2vk

Sms-nyak a járványszerűen terjedő kór – webbeteg.hu
https://www.webbeteg.hu/cikkek/gyogytorna/18472/sms-nyak

Text neck/Sms nyak
https://www.katonarehab.hu/2021/02/13/text-neck-sms-nyak/

Már nem arra használjuk a telefont amire való:
https://www.azevhonlapja.hu/hir/174/mar-nem-arra-hasznaljuk-a-telefont-amire-valo

4 egyszerű gyakorlat a krónikus nyakfájdalom ellen

4 egyszerű gyakorlat a krónikus nyakfájdalom ellen