Ismeritek a Beugró című műsort? Egy szórakoztató, szituációs játékokon alapuló színházi műsor volt a tévében, ahol a színészeknek improvizációs feladatokat kellett megoldaniuk, beugraniuk szerepekbe, amiket helyben ismertek meg. Ez a blogbejegyzés arról szól, hogyan lettünk beugrók, azaz fellépők és színpadi showban táncolók a varsói Recuerdo Tangó fesztiválon, 2021 júniusában.

Beugró

Mielőtt bármit is leírok, szeretném, ha megnéznétek egy jelenetet a Beugróból. Csodálatos színészek és hűen tükrözik a mi helyzetünk képtelenségének a realitását:

Végre Tangó fesztivál a Covid után

Az egész ott kezdődött, hogy a Covid mizéria után szerettünk volna táncolni valahol, és jelentkeztünk résztvevőnek a Varsói tangó fesztiválra. Nem igazán tudtunk sokat Varsóról, csak azt, hogy kedves Konrád barátom ott él és egyszer már voltunk nála egy tangós hétvégén. Varsóban jók a táncosok, és a fesztivál tanárai Sebastian Achaval a 2005-es Tango de Salon világbajnok Roxana Suarezzel, és a Simone Facchini – Gioja Abbale páros, akik 2017-ben majdnem megnyerték a világbajnoki színpadi tangó döntőt Buenos Airesben ezzel a koreográfiával. Szerettünk volna bemenni órákra is, mert az a személyes véleményem, hogy mindenkinek kell tanulni, még a tangótanároknak is. Ugyanis abban a pillanatban, ahogy abbahagyod a tanulást, onnan kezdve… inkább nem írom le, mert nem lenne nyomdaképes, tehát vissza a sztorira.

A felkérés

A fesztivál hetében jött a kérdés, a szervezőtől Jakubtól, hogy:
– Endre elkérhetném a telefonszámod és felhívhatlak?
Azzal a lendülettel fel is hívott nekem szegezve azt a kérdést, hogy volna e kedvünk fellépni a varsói színházban a tangóshowban és a fesztiválon Sebastian Achavalék és Simone-ék mellett, ahol egyébként a zenekar a Bandonegro?

A Bandonegro egy szuper lengyel zenekar, akkor hallottam róluk előszőr, amikor egy kolumbiai páros a 2019-es Buenos Aires-i világbajnoki döntőben az ő zenéjükre táncolt. Ezt én élőben láttam és konkrétan ezt táncolták:

Ez egy vicc? Meg is megkérdeztem, hogy ott van a háttérben Konrad, miközben a telefon ki van hangosítva és hogy nevetnek-e. Mondta, hogy szó sincs semmi ilyesmiről, de nem nagyon hittem neki.
– Itt kell legyen valami úri huncutság a háttérben. Felhívtam Konrádot is, aki azt mondta, hogy fogalma sincs miről van szó. Később minden kiderült, nincs itt semmiféle huncutság, a szervező fellépő páros lány tagjának sajnos eltört a lábujja így valóban kellett egy beugró páros a színházban, akik mi lettünk. Bevállaltuk és onnantól jött a tangós cunami :D

Előkészületek

Azt is mondta, hogy lesz majd közös koreográfia a Por Una Cabeza című számra és a La Cumparsitára is, majd hallgassuk át párszor a Bandonegro zenéjét és válasszunk zenéket a szólóinkhoz. Amikor rákerestem az interneten a Bandonegro zenéjére, akkor megtaláltam a 2019-es tangó showt. Akkor jöttem rá, hogy basszus, ez nem egy fesztiválocska, hanem olyan tangós szupersztárok szoktak benne lenni, akiktől én helyben szaltóznék, ha tudnék szaltózni, ŐK:

Lost Totisék azaz Virginia Gomez és Christian Marquez,
Vanesa Villalba és Facundo Pinero, akik ma szerintem a világ egyik legjobbjai,
Manuela Rossi and Juan Malizia, 2014-es Escenario tangó világbajnokok.

A  negyedik páros Patrycja Cisowska and Jakub Grzybek, a fesztivál szervező párosa, ennek a lánynak tört el a kis lábujja.

Csak nézzétek meg, ahogy Vanesa TERHESEN mekkorákat ugrik.

Próbák

Nagyon megtisztelő volt tehát, hogy ott lehetünk, de mint minden szervezés esetében, voltak gondok, főleg, ha Covid időszak van és eltörik az egyik szervező lábujja.  Pénteken volt az első próba a színházi előadáshoz, amin mi nem tudtunk részt venni, mert épp egy 11 órás vonatúton voltunk Varsó felé. Éppen ezért elég viccesen a kedvünkért felvették a megtanulni való koreográfiát, ahol a mi szerepünket Gioja táncolta egymagában. Ez is hasznos volt és Andival be is gyakoroltuk szombat délután kettesben a csoportos koreót.

Recuerdo tango fesztivál férfi tangósok Recuerdo tango fesztivál női tangósok

Vasárnap délben volt a második próba. Szegény Jakubnak a szervező srácnak csőstül jöttek a bajok, ugyanis a gyönyörűen feldíszített fesztivál termet szombat reggelre szétszedték, kipucolták valami rendezvény volt, tehát ezerfelé kellett szaladnia.

Éppen ezért nem is szidtam le, amikor vasárnap 12:08-kor megkaptuk whatsappon a második koreográfiát amit vasárnap este közösen kellett táncolni. De azért elmondtam néhány miatyánkot! Vasárnap este 8-kor fellépés és mi most kapjuk meg a csoportos koreó anyagát? Azt a leborult szivarvégét!

Volt is hajtás bővel. Ettől függetlenül minden jól sikerült vasárnap, lement a színházi tangó show, a táncunk a fesztiválon, a közös Maestro tánc. Szerencsére még a párcserés koreográfiák is jól sikerültek. Apropó, párcserés koreográfiák. Egy kis táncika Gioja Abbaleval, szuper, még egy párcsere, táncolok a Roxana Suarezzel. Meg szuperebb, bár elrontani nem szabad, mert koreó, de az, hogy soha nem táncoltam egyikükkel se, az meg senkit érdekel rajtam kívül. Legfeljebb az „boldogíthat”, hogy Andi a másik oldalon ugyanígy járt Sebastian Achavallal meg Simone Facchinivel.

Csoportos koreó

Aztán egy beszélgetés során kiderült, nem véletlen, hogy minket választottak beugrónak, mert  2018-ban megnyertük UK Tango Championshipet és ezt a szervezők is látták élőben. Úgy tűnik, hogy a fél varsói tangós közösség Londonban dolgozik, vagy jár oda tangózni, mert soha annyi gratulációt nem kaptunk mint most a fesztivál alatt Varsóban.
tangós fellépés

Mai napig nem döntöttem el, hogy jó e beugrónak lenni vagy sem, de azt hiszem igen, óriási élmény volt!

fotók: