Az argentin tangót rondában táncolják. Mit jelent ez? A  táncosok tánc közben az óramutató járásával ellentétesen haladnak a táncparketten és vannak bizonyos alapszabályok, amelyek segítségével a tangó igazán közösségi élmény lehet. Ütközések, balesetek, természetesen előfordulhatnak párok között, de ha semmi gond nincs, akkor egy mosollyal, fejbiccentéssel érdemes tisztázni a dolgokat, esetleg a szám után biztosra menni, hogy mindenki jól van-e, és élvezni tovább az estét. Régen, Buenos Airesben, ha valaki nem tartotta tiszteletben a körben való táncolás szabályait, a milonguérók a könyöküket kirakták és a zsúfolt rondában bedarálták a heveskedő, nagy figurákkal táncoló, nagyokat előre-hátra lépegető táncost. Ez a bejegyzés arról szól, hogy mire érdemes figyelni egy zsúfolt, tömött milongán.

Büntetőfékezés a milongán

Véleményem szerint egy zsúfolt milongán, nem illik előre vagy hátra két lépést intenzíven megtenni, ha annak a kiszámíthatatlansága, zavarja a körülötte lévő táncosokat. llik, nem illik, ilyesmi mindenkivel előfordul, emberek vagyunk, hibázunk és elnézően egymásra mosolyogva mehetünk tovább.

Amiért viszont ezt a bejegyzést írom: valamelyik napon, valamelyik tömött és zsúfolt milongán, velem ennél több történt.

Táncoltam egy lánnyal, amikor is az előttem lévő úriember többször is tett kettő lépést hátra „ijesztve” minket, azaz inkább engem. Vicces, mert előtte lévő tandában meg előtte táncoltam és akkor meg előre lépett párszor intenzíven. Nem gond, ilyenkor általában a veszélyforráshoz inkább háttal vagyok, bevédve a nőt és/vagy elkezdek „vonalas salsázni” merőlegesen a táncirányra, hogy ideiglenesen megszüntessem a problémát.

Igen ám de a probléma nem szűnt meg, sőt, a tandában, amikor már mögötte voltam, az úriember könyöke a következő dupla hátralépés és fordulás következtében 15 cm-re állt meg a táncpartnerem állától és csak azért állt meg, mert én egyszerűen megfogtam a könyökét, hogy ne csapódjon be. A zeneszám után nem volt kedvem mosolyogni, következett egy kisebb szóváltás, amikor is én számonkértem a dupla hátralépéses thai box fordulós-köríves könyöktechnikát. Az előttünk lévő vezető azt magyarázta, hogy dehát én is ezt csináltam előtte. Mármint az intenzív lépést, nem a ketrecharcos technikát. Jézusom, gondoltam, bocsi, ha hibáztam, de a tangóban is van büntetőfékezés? Értem én, hogy a zsúfolt milonga stresszes lehet, de fontos megőrizni a türelmet és a tiszteletet más táncosokkal szemben és nem biztos, hogy érdemes erőszakosan teret szerezni.

Jó pont számára azért, hogy utána a hölgytől elnézést kért, így utólag nem is vagyok benne biztos, hogy szándékos volt a küzdősport technika de a tangóban tényleg van büntetőfékezés? Most hogy jobban belegondolok, van ilyen, az utolsó budapesti tangó fesztiválon is láttam ilyet.

Aki nem tudná mi a büntetőfékezés

Egy olyan közúti esemény, amikor egy jármű hirtelen és szándékosan megállítja a járművet vagy lelassítja anélkül, hogy a mögötte közlekedő jármű előzetes figyelmeztetést kapna, hogy rákészülhessen. Az ilyen viselkedést gyakran azért alkalmazzák, hogy megtorolják vagy megfélemlítsék a mögöttük közlekedő jármű vezetőjét, például ha a büntetőfékező úgy érzi, hogy a mögötte közlekedő vezető megsértette a közlekedési szabályokat vagy valamilyen módon provokálta őt.

Mire érdemes figyelni egy zsúfolt milongán a rondában

Engedjük is el az előbbi sztorit, a teljesség igénye nélkül szeretnék leírni néhány megfontolandó tanácsot. Mielőtt belekezdenénk, hadd masoljak ide egy hasonlóan érdekes milonga élményt:

A tapasztalt csikós, a karikás ostor és a falhoz tapadt lovak (tangósok) története, avagy Tangó és Matek

Kezdjük:

1. Két dinamikus lépés előre vagy hátra

Zsúfolt, tömött milongán, ha két lépést teszünk táncirányban előre vagy hátra, akkor vegyük figyelembe, az előttünk vagy mögöttünk lévőt. Ha épp felénk lépne egyet, és csak három lépés távolságra vagyunk egymástól, akkor ÜTKÖZÉSVESZÉLY, de minimum ijesztés történik.

2. Nagy térhasználatú, bonyolult figurák

Kedves vezetők! Zsúfolt, tömött milongán érdemes az egyszerűbb és biztonságosabb megoldást választani. Elkerülni a bonyolult (ez az én hibám is!) vagy nagy mozgásteret igénylő figurákat, amelyek zavarhatják vagy veszélyeztethetik a többi táncost.

3. Nagy térhasználatú díszítések

Kedves követők! Zsúfolt és tömött milongán a magas, alacsony voleóknak, nagy térhasználatú láb körzéseknek kevesebb helye van.

Kiváncsi vagyok, vajon hány nő sóhajt fel olvasás közben és gondolja például ezt

„Óh a teremtésit, emlékszem, az a magas voleó (helyettesítsd be tetszőleges repülőshow figurával), amit kaptam a combomba (helyettesítsd be tetszőleges, fájdalmas testrésszel) azon a milongán…!

4. Ne tapadj az előtted lévő táncospárra

Ha sok a hely mögötted, fölösleges az előtted lévő táncospárra tapadni. Oszd el mögött az előtted lévő és lévő teret.

5. Ne cikázz a táncosok között.

Ez azt hiszem mindenkinek érthető, de ha mégsem, itt egy archív közlekedésbiztonsági felvétel 1983-ból:

„Ebben a népvándorlásban külön színt jelent a sportos típus”

6. Végezetül a személyes kedvencem, a lassúzás a milongán

Lassúzni házibuliban érdemes. Voltam már olyan milongán, ahol épp dübörgött a D’arienzo ritmus, és a táncosunk igenis megmutatta, hogy hallja a dallamot.
Egy helyben. Mélyen átölve a partnerét. Majdnem egy percen keresztül. Romantikusan.

Miközben vonatszerűen torlódtak fel mögötte a táncosok. Bravó!

Véleményed vagy történeted van? Írd meg itt.