A hátra ocho az argentin tangó alapfiguráinak egyik legfontosabb eleme. Angolul back ocho-ként ismerheted, spanyolul pedig ocho atrás-nak hívjuk. A nevéből is kikövetkeztethetően az irányváltás után a nő hátrafelé lépi a férfi által vezetett lépést. Amennyiben most ismerkedsz meg először az ocho fogalmával, érdemes az előre ochóval kezdened.

Következzen egy saját tapasztalat. Budapest után, eljutva Buenos Airesbe három argentin tangó világbajnoktól is tanultam a hátra ocho technikáját. Név szerint Fabian Peralta (2006-os világbajnok), Dante Sánchez (2007), Daniel Nacucchio (2008). Mind másképp tanította és természetesen vezette is. A tanulság az, hogy több technikával is lehet dolgozni és nem feltétlenül az egyik rossz és a másik jó.

Feltevődik a kérdés: mégis hogyan tanuld? Bízd magad a tanárodra és használd fel ezeket a kiegészítő oktatóvideókat:

A nő hátralépésének technikája – tangotools

Kezdjük máris egy fontos dologgal. Mi a nő hátralépésének a technikája? Figyeljétek meg, ahogyan forduláskor a szabad láb sarokban és bokában tart a súly lábhoz! A szabad láb sarka viszonylag közel van a talajhoz.

Diego Blanco és Ana Padron oktatóvideója (angol)

Nekem nagyon tetszik, ahogyan a hátra ocho figura után keresztvezetéssel megy tovább.

Osvaldo Zotto és Mora Godoy oktatóvideója (angol)

Az örök klasszikus. Lépésről lépésre magyaráznak itt is.

Academia de baile ocho al atras oktatóvideó (spanyol)

Ennek az oktatóvideónak van egy kis tánciskolás, társastáncos feelingje :) . Cserébe viszont pontosak a lépések. A figura utáni kivezetés nem keresztben történik, hanem párhuzamos rendszerben kisétálnak belőle a táncosok.

Köszönöm a figyelmet! Ha találsz jó oktatóvideót a hátra ochóról, vagy szeretnél tippet adni, üzenni valamit, akkor itt kommentelhetsz. Jó gyakorlást!