Argentin tangó alapok: Előre ocho

Az ocho az argentin tangó egyik legfontosabb, legjellegzetesebb és legrégebbik eleme. Onnan kapta a nevét, hogy a nő lépés közben egy nyolcast ír le a lábfejével a táncparketten.
A tangó kialakulásakor padlón, száraz talajon, piszkos és poros felületeken táncoltak a táncosok. Ilyenkor jól látszott, hogy a nő milyen szép íveket rajzolt a lábával a figura közben.

Manapság már szerencsére táncparkett és elegáns tangócipő dukál a táncosoknak. :)

Előre ocho alapfogalmak

Ebben a cikkben az előre ocho figurával foglalkozunk, főleg kezdőknek és/vagy ismételni vágyóknak. Spanyolul a neve ocho adelante, angolul pedig front ocho és forward ocho-ként hallhatjuk.
Megtanulásához érdemes megismerni-átismételni a disszociáció fogalmát. Erről a fogalomról egy mondatban: a tangótáncban törzsfordításkor a mellkas és a csípő különböző irányba tekint.
A tangótanárok egy része, (ahogyan a következő videókon is) a már megtanított keresztlépéssel köti össze az ocho megtanítását. Amennyiben a keresztlépést még nem ismered, itt nézheted meg.

Oktató videók az előre ocho megtanításához

A következőkben megmutatunk páros oktató videókat és egyéni gyakorlatokat is. Ha már tanultad ezt a figurát akkor is hasznosak lehetnek számodra, mert más nézőpontból, más lépésekkel közelíted meg. Természetesen, ha most ismerkedsz meg vele, akkor is itt a helyed. :)

Diego Blanco és Ana Pedron oktató videó

Férfi tangó technika gyakorlat Jordi (tangotools):

Bár az előre ochó vezetésére több, jól működő technika is létezik, érdemes megfigyelni, hogy a vállak párhuzamosak a talajhoz képest és a karok nem mozognak le és fel.

Női technika előre ocho közben – Lia (tangotools):

Itt a hangsúly a lábfej használatán van előrelépéskor. Három módszert mutat: természetesen, sarokra és csúsztatottan lép a videón.

Osvaldo Zotto és Mora Godoy  oktató videó:

Academia de Baile oktató videó (spanyol):

Figyelem! Az interneten, a remek oktató anyagok mellett lehet találni katasztrofális videókat. Megmutatjuk hogyan NE tanítsd és tanuld ezt a figurát… Csak erős idegzetűeknek! Bónusz: nézd meg mit üzennek a videó elején. :)

Nézz tangó fellépéseket, ha elfáradtál, vagy kommentáld a cikket a honlap facebook oldalán.