ocho cortado

forrás: http://thetangolessonclub.com/

Az ocho cortado  az argentin tangó egyik leggyakrabban használt alapfigurája. Jelentése: Az elvágott nyolcas.
Mindenki tanítja és külön érdekesség, hogy talán ez a legvitatottabb figura az argentin tangó történetében.

Miért vitatott?
1. A neve miatt:.  Sok helyen ocho cortadoként ismerik, míg a máshol ocho milongueroként. Az ocho cortado név jobban elfogadott. Azért is hívják talán ocho milongueronak is, mert a Buenos Aires-i milongákon rengeteget táncolják ezt a lépést.

2. Stílustól függően szeretik vagy „utálják”
Tangó táncstílusoktól függően imádják illetve elkerülik. Milonguero stílusban nagyon sokat használják,  szalon stílusban viszont próbálják elkerülni ennek a figurának a táncolását.

Egy közismert „szalon” stílusban táncoló és tanító tangótanár egyenesen odáig ment, hogy  az ocho cortadot (és a „hinta” lépést is) Mcdonald’s-os hamburger evésével hasonlította össze. Majd kiegészítette a következőkkel: Argentínában lehet finom marhahúsos steaket is enni. Minek egyek hamburgert?

Érdekes megközelítés ugye?  Ezektől függetlenül érdemes megtanulni. Több verziója is van. Remekül használható kis helyen, és színesíti a tangós repertoárod.

Következzen az ocho cortado egyik alap verziója Diego és Ana-tól:


Ugyanez figurát mutatja be :Lia és Jordi (tangotools)


Ne ragadjunk le egy verziónál!
A következő oktató videó tangótörténeti szempontból és az ocho cortado kombinációi miatt is érdekes!


Erős kezdő vagy?  A következő videó adhat neked egy kis pluszt. (Lia és Jordi – tangotools – a férfi az ocho cortado előtt belecsempész egy fordulást!)

Megjegyzés:
Az interneten rengeteg videó oktató anyag kering. Sokat válogattam (50+). Ezek közül a kedvencem  itt érhető el.

Nemsokára következik egy ocho cortado haladóknak. Megnézzük figurák szempontjából, illetve a ritmikai  lehetőségeket és női díszítéseket is taglaljuk!
További argentin oktatóvideók itt.