Amióta a pápa argentin nemzetiségű, valahogyan egyre jobban előtérbe kerül az argentin tangó a nagyvilágban. Egy decemberi cikkben olvastam valahol, hogy ezrek tangóztak a pápa születésnapján a Szent Péter Bazilika előtti téren. Ezt a hírt az egész tangós világ felkapta és osztogatta is online közösségi oldalakon.

Tangó flashmob Budapesten

Argentin tangónk és szakrális terünk nekünk is van Budapesten.
2010-ben a Szent István téren sikerült megszerveznem, megszerveznünk az első szabadtéri argentin tangó flashmobot. Illegálisan, ahogy egy flashmobot szokás. A hozzá készült videót Papp Zsigmond Gábor népszerű dokumentumfilmes és szintén lelkes tangózó készítette.

Egykori kérelem a Bazilikához tangóest szervezéséhez

Ilyen sikerek után felbátorodtam és elhatároztam, hogy szervezzünk oda egy tangó estet. Hivatalosan, ahogy dukál.
Fontos tudni, ha a Szent István térre bárki szeretne szervezni egy eseményt, akkor engedélyt kell kérnie a Szent István Bazilikától. Így tettem én is és írtam egy levelet a Bazilika vezetőségéhez. Idemásolom és a hitelesség kedvéért, a fogalmazási hibáimat se javítom ki.

„Tisztelt Bazilika Vezetőség,

Nevem Szeghalmi Endre, argentin tangót táncolok az Argentin Tangó Táncszínházban és az Argentin Tangó Táncszínház Közhasznú Egyesület tagja vagyok.
Szeretnék egy Argentin Tangó Táncestet szervezni (továbbiakban Táncestként hivatkoznék rá).
Emiatt fordulok önökhöz és szeretnék írásos engedélyt kérni amit csatolhatok a Fővárosi Közterület Felügyelőség részére.

A Táncestre a Bazilika előtti téren, a tér sima – táncolható felületén részen kerülne sor 2011. június 4-én este 19:00 órától 22:00 óráig bezárólag. A Táncest csak is kizárólag a fentiekben megjelölt helyszínen, és időpontban kerül megtartásra. A Táncest célja a Budapesten argentin tangót művelő és kedvelő emberek számára lehetőséget teremteni arra, hogy egy nyári estén élvezhessék a tangózás szépségét, és megismerkedhessenek másokkal, akik szintén érdeklődést mutatnak ezen tánc iránt.

A Táncesten résztvevők várható létszáma 40 – 60 fő. A Táncest zavartalan lebonyolítását a szervezőkön túlmenően 5 közreműködő fogja biztosítani. A teljes installáció: 2 hangszóró 1 akkumulátor.

A Táncest napirendje az alábbi:

* 19:00 órakor a szervezők megérkeznek a helyszínre,
* 19:05 órakor Szeghalmi Endre szervező néhány szóban köszönti a megjelenteket, és megnyitja a rendezvényt,
* 19:10 órától 21:55 óráig folyamatosan szólni fog – szolid hangerővel – az argentin tangó zene, melyre a megjelentek táncolhatnak, vagy egyszerűen csak hallgathatják azt.
* 21:55 órakor Szeghalmi Endre szervező megköszöni a megjelenteknek a részvételt, és bezárja a rendezvényt,
* 22:00 a helyszín elhagyása.

Volna kedves tájékoztatni, mik a szükséges feltételei, hogy megszerezzem az említett kérelmet Önöktől?

Tisztelettel és Köszönettel,
Szeghalmi Endre

A Bazilika akkori válasza:

„Tisztelt Szeghalmi Endre Úr !

Köszönettel megkaptuk levelét.
A Szent István – bazilika vezetősége az alábbi döntést hozta. A Szent István tér
szakrális tér, az eredeti tervek szerint, mint a Bazilika előtere került kialakításra.
Ezt úgy képzelheti el, mint a római Szent Péter Bazilika, vagy pl. az esztergomi Nagyboldogasszony Bazilika előtti teret. Ezeken a helyeken nem szoktak zajos mulatságokat és világi rendezvényeket tartani. A tangó műfajából adódóan igencsak érzéki tánc és habár rendkívül magával ragadó, a helyszín megválasztása ebben az esetben nem a legszerencsésebb…
Legyenek szívesek a rendezvényüknek egy alkalmasabb helyszínt keresni.

Megértésüket megköszönve, üdvözlettel”

Tangóest 2016. – a Bazilika előtt?

Ezt a választ annak idején el is fogadtam, tiszteletben tartottam. Kicsit dörmögtem azért a képzeletbeli bajuszom alatt, de hát „mekkorabulikszoktakottlenni”, és elfogadtam. Legalább megindokolták. A szakrális tér az szakrális tér.

Azóta eltelt 5 hosszú esztendő. Sic transit gloria mundi. Ti is érzitek, hogy új szelek fújnak?

Mit gondoltok? Próbáljak meg így öt év távlatából újra tangó estet szervezni a Bazilika elé? 2016. június 4. ugyanúgy szombatra esik, mint 2011-ben.

UPDATE! Szóltak, hogy 2015-ben sikerült végre milongát rendezni, engedélyt kapva a Bazilikától. (Igaz az írásos kérelem nem volt elegendő, be kellett menni szóban is egyeztetni, említeni, hogy a pápa argentin stb.)