endre andrea

fotó: Lakner Kinga

Ez életem első olyan argentin tangós blogbejegyzése, amit rettentően fontosnak tartok hogy le legyen fordítva magyar nyelvre. Nagyon hasznosan írja le az alapfogalmakat, amiket reményeim szerint könnyebben tudsz értelmezni tangó óráidon.

Az eredeti cikk a http://mshedgehog.blogspot.com/-ról származik és a szerző engedélyével van lefordítva. Ajánlom mindenkinek, aki a tangóval foglalkozik, akár tanulja, akár tanítja vagy csak egyszerűen érdekli!

Van egy kedves hölgy ismerősöm, aki argentin tangót szeretne tanulni. Biztos vagyok benne, hogy táncos pályafutása során számos alkalommal fog találkozni a tangó tanulásához kapcsolódó alapfogalmakkal. Sajnálatos módon, ezeknek az kifejezéseknek a megértése a kezdeti órákon nem mindig sikerül, köszönhetően a tananyag komplexitásának, vagy egyszerűen a megértésükre a nebuló nem szán elég időt, mert valami más elvonja a figyelmét.

Érdemes ezekre az alapfogalmakra fókuszálni! Megértésük segít abban, hogy könnyedén és boldogan táncolj más emberekkel. Könnyebben kifejezheted magad a saját táncodon keresztül, anélkül, hogy lesérülj, vagy más embereknek okozz sérülést. Szükséged van ezekre az információkra, hogy megoldhasd a táncórákon felmerülő problémákat és biztos lehetsz abban, hogy ezeknek a fogalmaknak a megértése nem idővesztegetés.

Itt vannak tehát összegyűjtve ábécé sorrendben (szerk. megj.: a fordítás miatt követem az angol leírást).
Ebben a cikkben a fogalmak megértésére törekszünk, és nem az elsajátításuknak a technikájára.

Axis (Tengely)

A tengely azt jelenti, hogy a táncpartnered meg tud találni egy függőleges egyenest a testeden keresztül, aminek a segítségével könnyedén tudsz fordulni, anélkül, hogy kiess az egyensúlyodból(off balance-ból). Ahogy a Földnek is van tengelye úgy neked is van. :)
Nézzünk egy példát a jobb megértéshez. Állj két lábbal a földön, de legyen csak az egyik lábad féltalpán testsúly, a másik lábad laza. Kérj meg valakit, hogy forgasson meg a súlylábad körül. A „jó tengely” ebben az esetben azt jelenti, hogy könnyű véghezvinned és nem esel el. A sikertelenség oka lehet, ha a csípőd kitolod valamelyik oldalra és a tengelyed egy görbe vonal lesz. A jó tengelyből alkotott egyenes viszont ruganyos,rugalmas mint a bambusz és nem merev.

A tengely egyaránt fontos a vezetőknek és követőknek. A vonal amit a követő ad az semleges, precíz, versenyautó szervó kormány érzetét adja, alul kormányzás, túlkormányzás, valamelyik oldalra való elhúzás nélkül. Könnyedebbé teszi számodra a pontos követést és vezetést!

Connection (Kapcsolat)

A kapcsolat jelentése például, amikor a vezető felé vagy vezetve és megteszed. Amikor egy fél lépést vezetnek és hirtelen megállítanak, akkor követed azt a fél lépést és megállsz. Amikor távolság van a lábaid között és mind a kettőn van súly, akkor addig állsz így, amíg a vezető nem helyezteti a súlyt valamelyikre és vezeti a zárást. Még a testsúly áthelyezés sebességét is leköveted, szinte lábujjanként figyelve a a váltásra. Hangsúly a pontosságon!

A kapcsolat egy remek dolog. Sokan mondják azt, hogy ez a tangó lényege. Végtelen összhangban tudtok táncolni egymással. A figyelmed, a fókuszod, folyamatosan a partneren és a partnerrel van és nem máson, például a nézőkön. Az egyik legnagyobb nehézség tapasztaltabb követők számára, hogy elvonatkoztassanak a megtanult szabályoktól, szokásoktól, elkerülő megoldásoktól és a már begyakorolt sablonos követéstől. A „sablonjaid” lezárhatnak lehetőségeket és elronthatják a vezetés követését, ez pedig sajnálatos, főleg, ha az újszerű, váratlan és fordulatos.

A kapcsolat két irányú, mind a vezetőnek, mind pedig a követőnek hallgatnia kell a másikat! Figyelni kell arra, hogy a partner tulajdonképpen mit is csinál a Jelenben. A partner mozdulataira nyitottak vagyunk és nem ragadunk le a figura és mozgáskészletünknél.

Dissociation (Disszociáció)

A tangóban a disszociáció jelenti azt a képességet, amikor a csípőd és a tested alsó része, a mozgás irányába néz, miközben a mellkasod a partner felé kapcsolódik. Azt is jelenti, hogy hajlandó és képes vagy csavarodni középen, akármikor is van rá szükség.

A disszociáció egyaránt fontos vezetők és követők részére. Szabadabbá teszi a mozgásod, pontosabbá a fordulásod.

Embrace (Ölelés)

Jelentése, hogy olyan az ölelésed, ami jól működik és amiben jó érzés lenni. Legfőképpen közel ölelést (közeltartást) használunk a tangóesteken. Ilyenkor a mellkasunk érintkezik és egymás karjaiban vagyunk. A gyengéd és szeretetteljes ölelésekhez hasonlóan, ez is lehet szorosabb vagy lazább, jobban vagy kevésbé mobilis. Számos változata van, ráadásul vannak nyitott ölelés variációk is, kevesebb fizikai kontaktussal. A nyitott ölelést nem mindenki használja, a célja általában az, hogy bizonyos dolgokat könnyebben megvalósítson, gyakoroljon, vagy csak kevésbé akarja előhozni az érzelmeit. Többféle ölelést is használhatunk attól függően, hogy kivel táncolunk. Egy biztos, nincs előre meghatározott és előírt versenyszerű kartartás, mint a versenytáncban.

Egyaránt fontos vezető és követő számára. Van aki csak közeltartást használ, van aki váltogat a nyitott és zárt ölelések között. Egyet leszögezhetünk: az ölelés minősége mindenkinek fontos.

Floorcraft (Navigáció a parketten)

Jelentése, hogy sikeresen közlekedtek a többi párral a tánctéren. Ügyesen navigáltok és nem ütköztök bele a többiekbe. Ez leginkább a „vezető” feladata, de a követőnek is nagy befolyása van rá, főleg ha buta dolgokat csinál. Például ha kontrollálhatatlan tánc közben, magasra dobja a lábát kis helyen vagy nehéz vezetni őt – „kormányozni”.
Az életben mindenki tudja, hogyan kell közlekedni egy emberekkel teli járdán, egy tömött kocsmában hogyan kelsz át a tömegen anélkül, hogy ütköznél emberekkel, sőt elboldogulsz még trükkösebb helyzetekben is. Érdemes táncosként is fókuszálni erre.

Táncosként két kihívással is szembesülsz:

  1. A partneredre figyelsz és jelzel-figyelmezteted, mielőtt valamilyen baleset bekövetkezne.
  2. Elkerülöd azokat a rossz szokásokat, amelyek meggátolnak abban hogy a körülötted lévőkre figyelj, vagy olyan helyzetbe hoz, ahol nehéz eldönteni merre és hogyan tovább. Az sem jó, ami kiránt a tengelyedből, vagy egyszerűen csak elveszted az irányítást.
    Azt is megtanulod, hogy milyen szituációkat kerülj el és remélhetőleg megtanulsz együttműködni másokkal.

Following (Követés)

A követés fogalma a tangóban megegyezik a szó jelentésével. Jobban el tudod képzelni, ha olyasmire gondolsz, mint amikor egy zsúfolt bevásárlóközpontban követned kell valakit anélkül, hogy fognád a kezét. Akkor is követed, ha az illető gyorsan és cikk cakkban halad. Eldöntöd, hogy követni fogod, és nem próbálod kitalálni, hogy mi után, mi következik. Abba az irányba mész, amerre menned kell, hogy együtt maradhass a partnereddel.

Felmerül a kérdés, honnan van erőd, hogy ezt megtedd? A követés képessége együtt jön az emberi létezés fogalmával, már embrió szinten belénk van kódolva. Mivel páros tánc, ezért ezt gyakoroljuk, bővítjük, finomítjuk, hogy hogy ennek segítségével mélyebb kapcsolatot legyünk képesek kialakítani. Egy idő után, sokkal többre leszel képes, mint amit valaha is el tudnál képzelni.

Követőként, ha már részt vettél legalább egy tangó órán az életedben, akkor képes kell legyél arra, hogy sikeresen lekövesd egy tapasztaltabb táncos testsúly áthelyezését, sétáját, és oldallépését. Olyasvalakiét is, akivel még életedben nem találkoztál.
Ha nem akkor valami gond van. Figyelj arra, hogy bármit tanulsz a későbbiekben, ne felejtsd el ezeket az alapdolgokat.

Vezetőként a követés kipróbálásával bizonyos követés-vezetés problémákat megértesz és megoldást találsz rá.

Free leg (Szabad láb)

Azt a lábat nevezzük szabad lábnak, amelyikre az adott időpillanatban nem helyezel testsúlyt. Előnye, hogy szabadon tudod mozgatni vagy akár hintáztatni. A szabad láb laza és puha a csípőhöz kapcsolódó résznél, így könnyebben mozgatható a felsőtest is, és a táncpartner is könnyebben megérzi, hol és merre van a szabad lábad.

A táncpartner szabad láb helyzetének a megérzése egyértelműbb a követő számára. Minél jobban fejleszted, a vezető annál csodálatosabb dolgokat lesz képes levezetni neked. Olyanokat, amiről talán még nem is álmodtál és nem is láttál még a STRICTLY COME DANCING című filmben sem.

Grounded (Helyes és stabil „talajhasználat”, „talajban táncolás, jó talajfogás)

Amikor „talajban táncolsz”, akkor olyan lehet az érzésed, mint amikor nagyon nehéz téged fellökni. Bár azt hihetnéd, hogy ez egyenlő azzal, hogy „egyensúlyban kell legyél (amit annak idején én hittem), de nem az. Lehetsz egyensúlyban akkor is, amikor nagyon könnyű téged fellökni. Tehát, amikor „talajban táncolsz” akkor a tested megtanul bizonyos mozgástechnikákat és nem kerül olyan olyan helyzetekbe, amibe nem szeretne.

A „talajban táncolás” egyaránt fontos vezetők és követők számára, de a megszerzése sokkal sürgősebb feladat a vezetők részére. Ha vezetsz és nem táncolsz talajban, akkor sokkal nagyobb esélyed van borulékonynak lenni, csetleni-botlani, nekicsapódni más embereknek attól függetlenül, hogy a követőnek semmilyen problémája nincs. Követőként, ha nem táncolsz talajban, akkor nehezebben vagy kontrollálható, nehezebben csavarodik a tested. Ha viszont talajban vagy, akkor tudod kompenzálni a partnered ha szüksége van rá. Mindannyian tudjuk, hogy mennyire is nehéz ez.

Heavy (Nehéz, nehezen mozgatható)

Nagyon nehezen mozgathatónak lenni azt jelenti, hogy kemény munka téged mozgatni. Nincs köze a testi paramétereidhez, de a másik számára olyan olyan vagy mint egy Hűtőszekrény. A partnerednek fájni fog a háta, csípője, térdei, bokája, karjai, vállai. Ez egy nagyon rossz dolog, és azt is jelenti, hogy a táncpartnered meg is sérülhet. Bizonyos okok miatt, az emberek akkor is szokták mondani, hogy nehezen mozgatható, vagy kissé nehezen mozgatható amikor a Kapcsolat nem működik.

Ez a kifejezés leginkább követőknél jön elő, de ráaggathatják vezetőkre is, amikor olyan technikával mozog, hoy a partnerét sérülésnek teszi ki.

Leading (Vezetés)

A vezetés, annak a ténynek a felhasználása, hogy egy másik emberi lény eldöntötte, hogy követni fog téged, hogy ketten együtt táncolhassatok. Ha ez az akarat megvan, akkor a vezetés, követés élménye megtörténik már alapszinten is. Ezt a képességet tanulhatod, gyakorolhatod, finomíthatod a mozgásod, és idővel jobb leszel benne. Őrületesen sokat fog változni a követési technikád és biztos vagyok benne, hogy meg fogsz lepődni, hogy mikre leszel képes!

Követőként ha a vezetést is kipróbálod, akkor sok mindenre rájöhetsz tapasztalati úton. Segíthet neked jobban bízni azokban a dolgokban, amiket már jól csináltál követőként.

Light (Könnyű)

Könnyűnek lenni, nemcsak azt jelenti, hogy könnyen vagy mozgatható, hanem azt is, hogy talajban vagy, nem vagy nehéz. Ez a fogalom szorosan összefonódik a Kapcsolattal is. „Túlságosan könnyű” azt jelenti, hogy hajlamos vagy kontrollálatlanul távolra kerülni a partneredtől. Hogy pontosan mennyire is kellene „könnyű lenni” arról nagyon eltérő vélemények vannak. Egy biztos, nincsen egy tökéletes „könnyűség” és akár emberenként változó lehet, hogy ez mekkora legyen az adott párnál.

A könnyűség legfőképp a követésnél értelmezendő. De ha vezetsz, a követő is mondhatja rád, hogy túl könnyű vagy, ami azt jelentheti, hogy a követő nem érti merre akarsz menni, merre akarod vezetni őt.

Musicality (Zeneiség)

A zeneiség jelentése, hogy igazán fókuszálsz a zenére és együtt mozogsz vele. Van dinamizmusod és dinamikád. Követőként pedig nemcsak követed, amit vezetnek és csak a hangsúlyokra lépsz. A mozgásod stílusa, élessége, puhasága, finomsága, keménysége mind kihangsúlyozza, amit hallasz és amit hallgatsz, és azt is, hogy milyen érzések sugároznak belőled a zene hallgatása közben.
Minden partner többé-kevésbé érzi is a másik zeneiségét és reagál rá. A zene egy közvetítő eszköz a partnerek között és így közvetítődik a táncotokba az egymás felé való figyelmeken keresztül.

A zeneiség egyaránt fontos a vezető és követő számára, de beszélgetésekben gyakrabban hangsúlyozzák ki a vezető zeneiségét. Ez főleg azért van, mert ő dönti el, mi legyen a továbbiakban. Kitalálja, hogy milyen legyen a következő lépés: lassú vagy gyors. A vezetőnek meg kell tanulnia hangsúlyra lépni, ami pedig időt, türelmet és gyakorlást igényel, és rögtön érzi a követő, ha ez még nincs meg. Az ilyen beszélgetések eredményeképpen a nők néha azt hiszik, hogy az ő zeneiségük csúcsa valamilyen extra díszítés a táncban, mint a legfinomabb falat a tortában. Ezáltal hajlamosak megállítani a mozgást, megszakítják a Kapcsolatot, hogy az ő részük jöhessen. Ugye ismerős ez a hozzáállás? Igen, a hangsúlyra kell lépni, de érdemes úgy gondolni a zeneiségre, hogy az egész testeddel mozogsz, hogyan csináljátok mindketten azt amit csináltok, milyen érzés kapcsolatban lenni, jelen lenni. Ilyen lehet az amikor a másik „zeneinek” érez!

Posture (Tartás)

A tartást a szó jelentése remekül kifejezi. De lehet úgy is értelmezni, mint a következő fogalmak összessége és használatuknak minősége: „könnyű”, „nehéz”, „tengely”, „talajban lenni” és az ölelés.

Ha bármelyiken ezek közül dolgozol direkt vagy indirekt módon, akkor valószínűleg nem vesztegeted az idődet az órákon. Gondold át hogy ezek között van-e ilyen ok, ami miatt valami nem működik a táncod? Remélem, tanultál valami újat és hasznosat. Vannak olyan emberek akik szeretnek elmélyedni az eddig említett fogalmak tanulmányozásában, van aki csak néha, és van aki egyenesen utál gondolkodni, eltöprengeni azon amit csinál a tangóban.

A cél mindenesetre adni egy hasznos és praktikus fogalomszótárt az embereknek. Azoknak, akik szeretnék, hogy a táncuk jobb legyen!