balanceMi az off balance? Mi a volcada? Mi a colgada?

Tangót tanulsz? Ezek a  a kérdések biztosan előkerülnek majd a tangó órákon. Mikor diákként megpróbáljuk értelmezni a címben említett fogalmakat, lehet, hogy nem lesz majd egyszerű.  Főleg azért, mert van esély rá, hogy, két különböző tanár teljesen másképp magyarázza el őket.

A balettképzésben ez nem így van. Ott pontos fogalmak és definíciók vannak minden egyes mozdulatra.  Biztosan eljön az idő, amikor megtörténik majd a tangó oktatás fogalmainak egyfajta standardizálása, de ez egy másik írás témája.

Ennek a cikknek inkább az a célja, hogy átlátható, bevezető képet adjon az offbalance, volcada és colgada fogalmakról. Remélhetőleg, amikor majd egy tangó tanár ezekről fog beszélni Neked, akár Budapesten, akár Buenos Airesben, könnyebb lesz értelmezni majd.

Amikor stabilan, úgy állunk két lábon (vagy akár egy lábon) a földön, hogy nem támaszkodunk semmire vagy senkire, akkor egyensúlyi helyzetben vagyunk, „tengelyben„, angolul balance-ban.

Amikor támaszkodunk valamire vagy valakire,  például egy másik személyre és az a személy ellépne, akkor off balance helyzetben, tengelyen kívül (off-axis) vagyunk. Akkor is off balance helyzetben vagyunk (off-axis), amikor kapaszkodunk valakibe vagy valamibe. Ha őt elengednénk, akkor elesnénk.

Csak képzeljünk el egy részeg embert, aki támaszkodik a barátjára. Ha a barát ellépne, az emberünk eldőlne és el is esne, ha nem tesz valamit ellene. (Sok esetben még így is elesik :) )

gavito

Volcada Carlos Gavitoval

Mi a Volcada?

Amikor a partner felé dőlünk, akkor olyan off balance helyzetbe kerülhetünk amelyet volcadanak hívunk. A tengelyünk tehát a másik partner felé tart.
Van aki maga  a partner felé dőlést hívja volcadanak, de van aki az ilyen helyzetet előidéző figurát hívja így.

A képen az a Carlos Gavito tangó táncos látható,  akinek szinte védjegyévé váltak a 2000 évek elején ezek a volcada pozíciók, olyan gyakran használta őket.

A mai világ tangójában egyre jobban az az irányzat, hogy mindenki álljon meg a saját lábán, a saját tengelyén.  Úgy kapcsolódjon a másikhoz, hogy őrizze meg a stabilitását is.

Ettől függetlenül van aki úgy táncol, hogy eleve dől a másikra. Nagyon sokszor ez már ízlés, vagy akár zenei interpretáció kérdése is lehet. A volcada mértéke és fajtája stílustól és habitustól is függhet. Ilyen például a cikkben található calesita figura ahol változó lehet, a volcada mértéke.

Az itt következő videó egy remek bevezető a fogalom megismeréséhez.

Bárhogyan és bármikor is használunk volcadakat, védjük a derekunkat a sérülés ellen. Például a hasizom helyes használatával.

colgado

Mi a Colgada?

A colgada a volcada ellentéte. Ezt is jelenti, hogy tartani – fogni. Azaz nem a partner felé dőlünk, hanem inkább a partnerbe kapaszkodva inkább eltávolítjuk a testünket a tengelyünket a másik személytől.

Találtam is egy eléggé érzékletes képet, ami itt oldalt látható.

Figyelem! A tanárok értelmezése a colgadaról itt is változó lehet. Van aki eleve az ilyen testtartást hívja így, van aki pedig az ilyen testtartással megoldott figurát nevezi colgadanak.

Mivel csak a fogalom megértéséről van szó, nézzétek meg a videót. Helyesen értelmezett volcada után könnyebben megértjük a colgadat, a test helyes pozícióját és a technikai részleteket is (térdhajlítás, csípő helyzete stb.).

Bízom benne, hogy érthetőbbek és elsajátíthatóbbak lesznek mától az off balance, volcada, colgada  fogalmak a számodra!
Jó tangó tanulást, és további oktatóvideókat itt találsz!