Az első rész itt található!

1992 – 2002

Kötelező táncok (Strictly Ballroom, 1992)

Strictly Ballrom

Rendező: Baz Luhrmann

Szereplők: Paul Mercurio (Scott Hastings) Tara Morice (Fran)

Történet: Scott Hastings, a táncbajnok élete legsorsdöntőbb lépésére szánja el magát, mikor szülei legnagyobb elképedésére és ellenzése ellenére a táncos-tanuló Frant választja meg új partnerének. Az, hogy választása a „csúnya kiskacsára” esett, a táncosok csillogó világában nem csupán furcsának, de egyenesen árulásnak számít.

A páros hamarosan megtapasztalja, hogy a csoda akkor történik meg, amikor a legkevésbé számít rá az ember.


Tangós vonatkozás: A társas táncokban jártasak imádni fogják ezt a filmet. A tangó ebben a filmben társastáncos tangó, mégis hatással volt egy egész nemzedékre!

 

Két tűz között (True lies, 1994)

Arnold Schwarzenegger Jamie Lee Curtis

Rendező: James Cameron

Szereplők: Arnold Schwarzenegger (Harry Tasker), Jamie Lee Curtis (Helen Tasker)

Történet: Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) a szupertitkos Omega csoport ügynöke. Ám a nyilvánosság, s még felesége, Helen (Jamie Lee Curtis) és lánya, Dana (Eliza Dushku) előtt is számítógépekkel foglalkozó kereskedő. A szürke hétköznapoknak azonban egy csapásra vége, amikor az atombombával fenyegetőző terrorista, Salim Abu Aziz (Art Malik) foglyul ejti Harryt és Helent. Tasker ügynöknek és az eddig mit sem sejtő feleségének gyorsan kell cselekedni, hogy megakadályozzák a milliókat veszélyeztető terrortámadást.

Tangós vonatkozás:A filmben két tangós jelenet van! Egy a feleségével, egy pedig a régiségkereskedővel. Igazi ínyencség testépítőt tangózni látni…

 

Evita (Evita, 1996)

Madonna Evita Antonio Banderas

Rendező:  Alan Parker

Szereplők:  Madonna (Eva Peron), Antonio Banderas (Che), Jonathan Pryce (Juan Peron)

Történet :Törékeny, szőke asszony áll egy hatalmas ország elnöki palotájának az erkélyén. Előtte százezres rajongó, zokogó tömeg, s ő könnyekkel a szemében búcsúzik: „Ne sírj értem, Argentína”. Ő Evita Peron, a nő, aki hihetetlen mélységekből jött és hihetetlen magasra jutott. A nő, akit istenként imádtak, mert nem akart más lenni, mint egyszerű ember: bár a pompa lett az osztályrésze, nem felejtette el, mit jelent a nyomor.

Tangós vonatkozás: Hurrá, argentin tangó a filmben! :) A filmben egy argentin tangó énekesnek van kalandja egy férjes asszonnyal, láthatjuk őket ágyban is, tangó táncklubban is. Részletek a filmben…

 

A Tangó Lecke (The Tango Lesson, 1997)

A tangó lecke The Tango Lesson

Rendező: Sally Potter

Szereplők: Sally Potter (Sally), Pablo Verón (Pablo)

Történet: Sally egy forgatókönyvíró, akinek nincs éppen ihlete ezért elégedetlen jelenlegi projektével. Pihenésképpen Párizsba utazik, ahol Pablo Veron táncost látja színpadon tangót előadni. Sally beleszeret a táncba és Veronnak szerepet ajánl a filmjében táncórákért cserébe. Sally és Pablo rengeteg időt töltenek együtt, mint táncpartnerek, majd mint szeretők is. Érzelmi közelségük közös munkájukat fenyegeti…

Tangós vonatkozás: Az egész Tangó Lecke film az argentin tangó bűvöletében…

 

 Tangó(Tango, 1994)

Tango Juan Carlos Copez

Rendező: Carlos Saura

Szereplők: Miguel Ángel Solá (Mario Suarez), Cecilia Narova (Laura Fuentes), Mía Maestro (Elena Flores), Juan Carlos Copes (Carlos Nebbia)

Történet: A középkorú, befutott színházi rendező új feladatba vág: filozofikus gondolatokra épülő táncjátékot akar színre vinni. A táncosaival való megismerkedés előtt valaki jóindulatúan figyelmezteti, nehogy rá merje vetni a szemét a tánckar ifjú csillagára, hiszen a lány köztudottan az egyik fő „maffiózó” szeretője. A rendező nem hallgat a jó tanácsra, s ahogy lépésről lépésre kialakul a táncjáték, úgy fejlődik egyre mélyebbé kapcsolatuk.

Tangós vonatkozás: Juan Carlos Copez tánca látható az alábbi kis videóban. Copez ennek a filmnek is köszönhetően olyan népszerű, hogy mai napig kirobbanthatatlan helye van tangó világbajnokság zsűrijében. Az egész film a tangóról szól, minden értelmezésben. Férfiak nőkkel, férfiak férfiakkal, nők nőkkel is táncolnak…

 

 Moulin Rouge(Moulin Rouge, 2001)

Moulin Rouge

Rendező: Baz Luhrmann

Szereplők: Nicole Kidman (Satine), John Leguizamo (Toulouse Lautrec), Ewan McGregor (Christian), Kylie Minogue (Zöld tündér)

Történet: Párizs, a századfordulón. Christian ragyogóan tehetséges, fiatal író, aki apja akarata ellenére Toulouse-Lautrec bohém körében tölti napjait. A festő vezeti be a Montmartre művésztársaságába, nem utolsó sorban pedig a mulatók csillogóan dekadens, féktelen világába, ahol szinte minden elképzelhető – kivéve az őszinte szerelmet. Christian azonban őrülten beleszeret Párizs leghírhedtebb mulatójának legünnepeltebb csillagába.

Tangós vonatkozás:  Egy haldokló prostituált és egy férfi szerelmének története a tangós jelenetben!

 

Chicago(Chicago, 2002)

Chicago

Rendező: Rob Marshall

Szereplők: Renée Zellweger (Roxie Hart), Catherine Zeta-Jones (Velma Kelly), Richard Gere (Billy Flynn), Queen Latifah (Matron ‘Mama’ Morton)

Történet: Chicago, 1929. Gyilkosság. Szenvedély. Hírnév. Szex. És jazz, mindhalálig. A Szeles Város megannyi kalanddal és lehetőséggel kecsegtet. Ez a csábítás elkápráztatja Roxie Hartot, a látszólag ártatlan színésznőt, aki arról álmodozik, hogy az ének és a tánc kimenti őt élete egyhangúságából. Roxie egyetlen vágya, hogy Velma Kelly varietéművésznő dicső nyomdokaiba léphessen.


Vágya kicsit másképp teljesül, amikor néhány nagyon elhibázott lépés folytán a sztár és a sztárjelölt is börtönbe kerül gyilkosság vádjával. A Matron Morton börtön felügyelete alatt Roxie találkozik Billy Flynn-nel, a legendás ügyvéddel, aki elvállalja Roxie ügyét, egy nem szerény összegért. Roxie berobban a csúcsra, mentorának nagy bosszúságára. Ám az agyafúrt Miss Kelly is tartogat néhány meglepetést a második felvonásra.

Tangós vonatkozás: A híres börtön tangó jelenetben magyarul is beszélnek.. :) Nézd meg hol!

 

 Frida (Frida, 2002)

Frida

Rendező: Julie Taymor

Szereplők: Salma Hayek (Frida Kahlo), Alfred Molina (Diego Rivera), Geoffrey Rush (Leon Trockij), Ashley Judd (Tina Modotti)

Történet: Frida Kahlo (Salma Hayek) felkavaró szépségű mexikói festőművésznő élete filmért kiáltott… 1922, Mexikóváros: Frida élvezi diákéveit és az egyre inkább rajongó férfiakat. Barátja, Alejandro (Diego Luna) sok érdekes embernek mutatja be, többek között Diego Rivera (Alfred Molina) festőnek. A felhőtlen időknek egy szörnyű buszbaleset vet véget. Frida hosszú időre ágyba kényszerül. Barátja elhagyja, csak szülei tartják benne a lelket.


Édesapja festőkészlettel ajándékozza meg és Frida elkezd alkotni. A lábadozás után újra felkeresi Diego Riverát és megmutatja neki festményeit. Diegót lenyűgözi a lány vad tehetsége. Összeházasodnak és a kor legirigyeltebb és legünnepeltebb párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban. Mindketten elkötelezett kommunisták, vendégül látják a száműzött szovjet Trockij-t (Geoffrey Rush) és feleségét (Margarita Sanz), de Fridának emellett még egy igazi kapitalista, Nelson Rockefeller (Edward Norton) is udvarol.

Tangós vonatkozás: Izgalmas tangós jelenet Salma Hayek és Ashley Judd között. A filmben később románcuk is van.

A sorozat első része  itt található! Folyt. köv.
Tovább a III. részre!

Forrás:

http://filmkatalogus.hu
http://www.imdb.com/list/ls056624396/
http://www.soundsandcolours.com/articles/argentina/tango-in-the-movies/
http://www.verytangostore.com/tango-movies.html