A következőkben tangós filmek rövid leírását fogod látni 1921-től napjainking. A bőséges választék és a  befogadhatóság miatt  kimaradtak  nem túl fontos filmek a tangó szemszögéből.  Például a “Tango” (1933)   Libertad Lamarque, Pepe Arias, Tita Merello főszereplőkkel, vagy a  a norvég  “Soldier of Orange”  (1977)  stb.
A leírásokhoz jó szórakozást!

ELSŐ RÉSZ : 1921 – 1992

Az apokalipszis négy lovasa (The Four Horsemen of the Apocalypse, 1921)

Az apokalipszis négy lovasa - The Four Horsemen of the Apocalypse

Rendező: Rex Ingram

Szereplők: Rudolph Valentino (Julio Desnoyers), Alice Terry (Marguerite Lurier), Pomeroy Cannon (Madariaga, the Centaur)

Történet: Julio Madariaga argentin családfő úgy vezeti a farmját, mintha az a földi Paradicsom lenne. Lányai egy francia és egy német férfihoz mentek feleségül, ami a I. világháború kitörésig nem is volt gond, de mikor a család náci szimpatizáns tagja a család francia ellenálló tagjával találkozik, nehéz dönteni, hogy a család vagy az ideológia a fontosabb?

Tangós vonatkozás: Az argentin családfő unokája kicsapongó életet él Buenos Airesben. Egyik bárban egy pár tangót táncol, és Julio némi vita után a nővel táncolni kezd. Táncuk végeztével a kocsmában lévők megtapsolják őket! A nő pedig az ölébe ül. A hatodik legjobban eladott némafilm a világon.

Tangó Bár (Tango Bar, 1935)

Carlos Gardel - Tangó bár

Rendező: John Reinhardt

Szereplők: Carlos Gardel, Rosita Moreno, Enrique de Rosas

Történet: A harmincas évek hangulatát idéző, sok zenével előadott film hőse Ricardo, aki Argentínából Barcelonába hajózik, hogy megismertesse az ottaniakkal élete nagy szerelmét, a tangót. A hajó fedélzetén a sors útjába sodorja a szépséges, ám magányos Laurát. Ekkor még nem tudja, mennyi megpróbáltatás vár rá a szépen induló kezdetek után az új hazában..

Tangós vonatkozás:  Az 58 perces musical főszerepében láthatjuk Carlos Gardelt táncolni! Ez volt az utolsó filmje. Korának bálványaként tisztelték, akinek a film leforgatása után bekövetkezett tragikus halála öngyilkosságok sorát idézte elő.

Isten veled Buenos Aires! (Adios Buenos Aires, 1938)

Adios Buenos Aires - 1938

Adios Buenos Aires – 1938

Rendező: Leopoldo Torres Ríos

Szereplők: Tito Lusiardo, Amelia Bence, Floren Delbene

Érdekességek: fekete-fehér film, musical

Utolsó tangó Párizsban (Last tango in Paris, 1972)

Utolsó tangó Párizsban- Last tango in Paris

Rendező: Bernardo Bertolucci

Szereplők:  Marlon Brando (Paul), Maria Schneider (Jeanne)

Történet: Öngyilkos lett Paul felesége. A középkorú, kiüresedett lelkű amerikai céltalanul bolyong Párizsban, közös emlékek után kutatva. A francia Jeanne húszéves, egyetemista lány, akiről a filmrendező barátja portréfilmet akar készíteni. A véletlennek köszönhetően a két ember útja egy régi ház kiadó lakásában keresztezi egymást, melyben Paul a felesége elvesztése miatt érzett kétségbeesését váratlan és vadul szenvedélyes szeretkezésben vezeti le. A hetvenes évek egyik botrányfilmje.

Tangós vonatkozás: A főszereplők egy kávézóban részegednek le, ahol épp egy tangóverseny zajlik.

Valentino (1977)

Valentino - 1977

rendező: Ken Russell szereplők: Rudolf Nureyev (Rudolph Valentino), Michelle Phillips (Natasha Rambova) Történet: 1926-ban járunk, Hollywoodban. Az egyik legnagyobb sztár, a 31 éves Rudolph Valentino temetésére gyűlik össze a rajongók tömege. Az újságírók életének tanúit ostromolják kérdéseikkel… Valentino parkett-táncosként kezdte, akinek a szolgáltatásaiért a bártulajdonosok fizettek. Egy jónevű forgatókönyvírónő fedezte fel, aki kijárta, hogy megkapja az “Apokalipszis négy lovasa” című film főszerepét. Aztán egy orosz sztár, Nazimova veszi pártfogásába, majd annak barátnője, aki Valentino második felesége lesz. Ahogyan ezek az erőskezű asszonyok irányítják Valentino karrierjét, a férfi úgy válik egyre kétségbeesettebbé és boldogtalanabbá…

Tangós vonatkozás: A film főszereplője a fenomén balettáncos aki tizenhat éve még  a leningrádi Kirov Balett szólistája volt.  A nem kevésbé különc természetű Ken Russell Valentino című rendezésében minden idők egyik legnagyobb hollywoodi sztárját és szexbálványát, Rudolph Valentinót játszotta el a maga vibráló egyéniségével. A tangó és a balett is ilyen a jelenetben is.

Soha ne mondd, hogy soha  (Never Say Never Again, 1983)

James Bond-Never say never

Rendező: Irvin Kershner

Szereplők: Sir Sean Connery (James Bond), Klaus Maria Brandauer (Largo), Max von Sydow (Blofeld) Barbara Carrera (Fatima), Kim Basinger (Domino Petacci), Bernie Casey (Felix Leite) Edward Fox (“M”)

Történet: Az ős-Bond Connery tizenkét évvel korábban fordított hátat a szerepnek, mondván, hogy többé soha nem fog James Bond bőrébe bújni. Nem véletlenül lett az új film címe kissé önironikus: Soha ne mondd, hogy soha…


Amikor a nukleáris terrorizmus veszélye fenyegeti a világot, ki más háríthatná el a veszedelmet, mint a 007-es szuperügynök? James Bond Angliából a Bahamákra repül, onnan pedig Dél-Franciaországba, s közben mindenhová követi a gyönyörű, ám de életveszélyes Fatima Blush, aki mindenre képes, hogy végezzen kitűzött célpontjával.

Tangós vonatkozás: James Bond (Sean Connery), komoly összeget  nyer el  Maximillion Largotól. A péz helyett táncot kér Dominoval (Kim Basinger) . Bond és Domino tangót táncol, mialatt Bond elmondja, hogy a nő párja megölte a nő bátyját. A táncot viszont nem szabad abbahagyniuk, nehogy Largo rájöjjön mi  volt a beszélgetés témája!

Tangók (Tangos. el Exilio de Gardel, 1985)

Tangos, the Exile of Gardel

Rendező: Fernando E. Solanas

Szereplők: Marie Laforêt, Philippe Léotard, Miguel Ángel Solá

Történet: Mariana, a húszéves argentin lány 8 évet töltött Párizsban, távol a hazájában uralkodó katonai diktatúrától. Miközben elmeséli, hogy anyja, a nagy táncosnő és színésznő, valamint barátai milyen gyökértelennek érezték magukat Párizsban, a hontalanok fővárosában, megelevenednek az emlékképei. Ezekben összemosódik a valóság és az álom.

Tangós vonatkozás: Mariana elhatározza a barátaival, hogy tangó musicalt próbálnak létrehozni Carlos Gardel emlékének szentelve. A filmben feltűnik Osvaldo Pugliese, ahogyan egy milonga esten játszik.

Tangó Bár (The Tango Bar, 1988)

Tango Bar

Tango Bar

Rendező: Marcos Zurinaga

Szereplők: Raul Julia, Valeria Lynch, Rubén Juárez

Történet: Antonio visszatér Argentinából és újra összeáll régi partnerével, Ricardo-val. Egy tehetséges tánccsoporttal színpadra visznek egy kabarét. Ricardo mesél, Antonio énekel: bemutatják közönségüknek egy érzéki tánc, a tangó történelmét. Azonban a két férfi között tapintható a feszültség: mindketten szerelmesek Elenaba. Vajon az előadás után melyikükkel akar majd a nő tangót táncolni?

Tangós vonatkozás: Egy romantikus háromszög, egy tangótáncos, volt partnere és a felesége között…

Meztelen tangó (Naked Tango, 1991)

Naked tango - Meztelen tangó

Rendező: Leonard Schrader Szereplők: Vincent D’Onofrio, Mathilda May, Fernando Rey

Történet: 1924. Torres a dúsgazdag argentin bíró ifjú és érzéki francia feleségével Buenos Aires felé tart egy luxushajó fedélzetén. A bálteremben megismert tánc a tangó elbűvöli Stephanie-t, aki minden gátlásától megszabadulva egy rejtélyes idegenben véli felismerni az igazi férfit és megszökik férjétől. Cholo azonban csapdába csalta a lányt. Szerelme Stephanie-t bordélyba kényszeríti.

Tangós vonatkozás: A film csak a tangó miatt nézhető. De amiatt nagyon. Fantasztikus Buenos Airesi helyszínek és top táncosok jellemzik a filmet!

Egy asszony illata (Scent of a Woman, 1992)

Egy asszony illata - Al Pacino

Rendező: Martin Brest

Szereplők:  Al Pacino (Frank Slade), Chris O’Donnell (Charlie Simms)

Történet: Frank Slade hadnagy egy gránátrobbanás következtében megvakult, s ez keserű, szinte elviselhetetlenül cinikus emberré tette őt. Elhatározza, hogy New York-ba utazik, ahol életében utoljára áldozik az élet örömeinek, majd utána önkezével vet véget az életének. Az útra elkíséri őt Charlie Simms, egy előkelő internátus diákja.

Tangós vonatkozás: Az egyik legjobb reklámja az argentin tangónak a filmbeli táncos jelenet.  Al Pacino  tánca a szinte ismeretlen fiatal hölggyel esetlen, mégis magával ragadó. Oscar díjas alakítás!

A második részhez kattints ide.

Források:

http://filmkatalogus.hu
http://www.imdb.com/list/ls056624396/
http://www.soundsandcolours.com/articles/argentina/tango-in-the-movies/
http://www.verytangostore.com/tango-movies.html