Nem is olyan régen írtam egy erőteljes jegyzetet a facebookon a milongán való oktatásról-kioktatásról és ennek eltűréséről. Éppen ezért ennek a cikknek az alaposabb megértéséhez érdemesebb először azt elolvasni.

A facebook jegyzet eredményeképpen kaptam biztató, gratuláló szavakat, érdekes és jogos észrevételeket is. Volt olyan aki megkérdezte, hogy bizonyos XYZ az én tanítványom-e, mert van pár keresetlen szava hozzá… Itt üzenem, hogy nem.
Néhányan megkértek, hogy véleményezzek szituációkat. Mi van akkor ha, „a táncpartner kéri/kérdezi …”. Sokan voltak olyanok, akik leírtak-elmeséltek konkrét, néhol felháborító eseteket.

A cél még mindig a kioktatás elkerülése a milongán

Még mindig szeretném, hogy az általam leírt, milongán tanításos dolgok –  de legalábbis a problémásabb esetek – minél kevesebbszer forduljanak elő. Tudom, hogy erre nem elég egy interneten megírt jegyzet, amely amolyan Démoklész kardjaként próbál lebegni minden milongán oktató-kioktató egyén felett. Mindezt úgy, hogy a tangós közösség egy pozitív, biztató és bátorító környezet kell maradjon, nem pedig egy számon kérő, vészjóslóan kiközösítő csoportosulás.

Mi lehet tehát a megoldás?

A tanítvány nem biztos, megérti, hogy az oktatás- kioktatás káros, amíg mást lát a tanár részéről és amíg el nem magyarázzák neki. Természetesen érvekkel. Észérvekkel.

Mutass példát!

A jó tangótanár nem csak egyszerűen tangótanár, hanem léteznek más fontos szerepei is. Az egyik ilyen szerep a codigos,  azaz a tangó megfontolandó szabályainak a megtanítása. Ha pedig tanítod, akkor érdemes példát mutatnod.

Hogyan mondhatja egy tangótanár, hogy járj milongára, ha ő se jár?
Hogyan mondhatja egy tangótanár, hogy használj cabeceot, ha ő nem használ? (legalább idegenekkel)
A legfontosabb, hogyan mondhatja egy tangótanár, hogy ne taníts a milongán, ha ő megteszi?

Cabeceo

Cabeceo – lespasparfaits.blogspot.com/

Tanítsd, magyarázd: Ne taníts a milongán!

A napokban jöttem, rá, hogy nem tanítom azt ami a legfontosabb: ne oktass a milongán. Nem vettem észre, hogy nem elég, ha néha elmesélek a tangó órán egy-két problémás esetet. Szükséges megértetni, beszélni róla, tanítani, ismételni, ivódjon bele a táncosok szürkeállományába.
Legalább úgy, ahogyan hangsúlyt fektetünk a Glotz Marcsival a cabeceo megismertetésére az órákon. Hogyan? Bevezettük azt, hogy néha a párcsere a tangó óráinkon cabeceoval (röviden :szemmel felkérés) történjen, mindig elmagyarázva a hasznos tudnivalókat.

Jobban belegondolva, nem csak a tangó tanárok lehet példamutatóak és preventívek, hanem Te is. Segíts te is ebben, mert közösség építő ereje van!

Végezetül egy kedves és tanulságos történet. Nem az a megoldás egy barátom szerint, hogy kitiltom az órámról a milongán mindenképpen tanítani akaró diákot. Hiszen neki van a legnagyobb szüksége iránymutatásra. Sokkal inkább az, hogy addig csak a lentebb leírtakat fogom neki tanítani, semmi mást, míg meg nem érti azokat. Milongán ne oktasson! Én se teszem, ő se tegye!