Kevesen tudják, de a legszebb, magyar nyelven írt idézet a tangóról Kiss Judit Ágnes, az író-költő nevéhez fűződik. Tudjátok, melyik írásról van szó?
Arról, amelyik egy érzékletes és rendkívül igaz definícióval nyit:

„A tangó: nem tánc, hanem szenvedély vagy életforma
Vagy leginkább a szenvedély életformája. Magázódós tánc, de nem a távolságtartás magázódásáé, hanem épp a közelségé… ”

Aki  nem ismeri, lejjebb görgetve az oldalt, elolvashatja az egész idézetet.

Hogyan született a tangó legszebb magyar idézete?

Kis Judit Ágnessel személyesen is ismerjük egymást, így volt lehetőségem megkérdezni tőle, hogyan keletkezett ez a mű? Örömömre, rövid időn belül meg is kaptam a választ. Fogadjátok szeretettel Kiss Judit Ágnes vallomását-válaszát:

Kiss Judit Ágnes vallomás

„Egy táncház táborban mesélt egy lány először az argentin tangóról (éjjel a sátorban) még 97-ben. Talán még abban az évben elmentem egy estre, és egy-két év múlva az akkori férjemmel elkezdtünk tanulni Budai Lacitól és Kulik Johannától. Akkor még milongára nem jártunk, a közös tanulás is abbamaradt egy-két év után, csak 2004 körül tértem vissza a tánchoz, de akkor már szinte csak milongára jártam.

A következő nagy szerelmemet is egy milongán ismertem meg, vele mentem el a tangósok Mekkájába is: három hetet töltöttünk Buenos Airesben. Ott volt egy különös és nagyon erős álmom, amiről már reggel tudtam, hogy regényt akarok írni belőle.Az egyik főhőse egy idős tangómesternő, ő tanít a tangóról azokkal a szavakkal a regényben, amiket annak idején én a saját tapasztalatomból szűrtem le, és írtam ki a honlapomra. Már nem tudom, hogy ez a regényalak adta-e az én számba a szavakat, vagy én az övébe. Talán mindegy is.

Évek teltek el, mire megérett bennem a regény, és meg tudtam írni. A címe egy régebbi versem címével azonos: A Halál milongát táncol.

Azóta kisgyerekes anyuka lettem, úgyhogy se tangózni nem járok, se a regény megjelenésén nem tudtam dolgozni, úgyhogy várakozásaimmal ellentétben csak jövőre jelenik meg az Európa Kiadónál.

Kiss Judit Ágnes gyerek

Remélem, azért minél többen fognak tudni róla – legalább a tangósok.”

A tangó legszebb magyar idézete

Amennyiben nem olvastad volna még, itt a legszebb magyar idézet az argentin tangóról:

„A tangó: nem tánc, hanem szenvedély vagy életforma

Vagy leginkább a szenvedély életformája. Magázódós tánc, de nem a távolságtartás magázódásáé, hanem épp a közelségé. A tangónak szelleme van, ami nélkül fölösleges bonyolult lépéseket megtanulni. De ha valaki megismeri a tangó szellemét, azzal a táncparketten egy egyszerű séta is élvezetes. A tangóban igazából négy fontos lépés van, minden más csak lényegtelen dekoráció.

Az első lépés a férfié: a tisztelet. Sosem lehet valakit enélkül átölelni és táncolni vele. A nő részéről a válasz a bizalom, ami nélkül a nő nem tudja követni a férfit Bízni valakiben nem könnyű feladat, de egy nőnek mindig így kell döntenie.

A férfi második lépése a felelősség. Minden pillanat a férfi felelőssége, mindenről ő dönt, így hibát is csak ő követhet el. Az a szerepe, hogy a partnere gondtalan és boldog legyen. A nő válasza erre az odaadás. Hagyja, hogy a partnere vigyázzon rá.

Ha mindkét táncos megteszi a saját lépéseit, hálát fognak érezni egymás iránt, és megszületik a tánc Hallani és érezni a másik lélegzetét és szívdobogását. A tangó három perc szerelem a táncosok közt, de az élet végéig tartó szenvedély a tánc iránt.”

kiss judit agnes mti foto

Nekem ő volt az első

Egy személyes élményem Kiss Judit Ágnessel. Nekem ő volt az első hús-vér nő, akivel legelőször tangóesten táncoltam. Az első táncunk közben, úgy éreztem, mindenki minket néz. Emlékszem, ahogyan izzadtam és szédültem. Le is akartam ülni az első szám után. Judit nem könyörült, azt mondta meg kell várnom a tanda  végét. Azt sem tudtam akkor még, mi az a tanda! Ma már tudom, senki nem nézett minket, és azt is, hogy egyszerűen nem voltam magabiztos kezdő koromban. :) Aztán persze egyre jobb lett a tánc mindenkivel, vele is.

Csak sokkal később tudtam meg, hogy ez a csodálatos írás hozzá fűződik…