A férfi tangó technika fontos. A nők számára kényelmesebbé válik a táncod, javul a sétatechnikád, az eleganciád, az általad használt figurák könnyedsége, szépsége. Magas szinten elkerülhetetlen a rendszeres gyakorlás, de kezdőbb szinten is nagyon javallott.
argentin tangó férfitechnika

Sok a férfi és kevés a nő a milongákon

Meglepő kijelentés, ugye?

Nem is a jelenre vonatkozik. Nem tudom mennyire ismeritek a a tangó történelmét, de az 1900-as évek kezdetén, amikor is irdatlan méretű volt a bevándorlás Buenos Airesben, a lakosság nagyobbrészt férfi volt. Sok-sok egyedülálló férfi. Ha nőhöz akartál jutni, akkor két esélyed volt. Vagy gazdag voltál, vagy jól tudtál táncolni. (Hmmm, lehet, hogy a világ semmit se változott? :D)
A régi nagy táncosok úgy tudtak táncolni a nőkkel, hogy nem számított annyira a lány tánctudása. Hiába volt a lány ügyetlen-ügyetlenebb, olyan dolgokat voltak képesek megcsinálni annak idején, amitől még ma is leesne az állunk.

Itt van például Finito egy igazán régi nagy milonguero. Nem akarom a hölgy technikáját véleményezni, de a férfi táncos eszméletlen figurákat képes megvalósítani. Nézzétek meg például 0:07-nél vagy 0:42-nél az alábbi videót.

Női technika vs. férfi technika

Mára már megfordult a világ. A nők az ügyesebbek. Ők gyakorolnak, járnak rendszeresen tangó technikára és a férfiak pedig khmm… kevésbé. Valljuk be, ez a különbség meglátszik. A hölgyek gyönyörű technikával megtanulnak eléldegélni a táncparketten dülöngélő férfiak mellett, rosszul vezetett ochókat követnek le és küzdenek az életükért. Néha a mi életünkért is.
Mi, urak, pedig panaszkodunk, hogy mennyire ügyetlen, egyik vagy másik követő, miközben nem tudunk megállni a saját két lábunkon. Sokszor figyelmen kívül hagyjuk azt a szinte elhanyagolható tényt is, hogy a lányokon 5-6-7 centivel magasabb sarkú cipő van.  Természetesen túlzok, de azért van valami benne igazság, ugye?

Kíváncsi vagyok milyen lenne a világ, ha visszaállnának azok a régi idők, amikor 7-8 férfire jutott 3-4 nő. Mennyire változna a versenyhelyzet?

reumatológia vizsgálat

forrás: medibon.hu

Teniszkönyök – tangó váll

Ráadásul néha nem is a testi adottságokkal van a baj, hanem bizonyos dolgok fejben dőlnek el. Miért? Mert nem tudunk róla, vagy másképp hisszük. Mindjárt megmagyarázom, de előtte ismerkedjetek meg a teniszkönyök fogalmával. Aki ismeri, ugorja át ezt a bekezdést.

Mi a teniszkönyök?

Az egyik leggyakoribb túlterheléses, a fokozott igénybevételből eredő íngyulladás, izomgyulladás. Neve onnan ered, hogy a rendszeresen teniszezők 45%-ánál sportpályafutása során legalább egyszer kialakul, ám nemcsak teniszezés, hanem bármilyen más sport vagy fizikai megerőltetés (ásás, emelés, zongorázás, nehéz fizikai munka, dobóatlétáknál) következtében kialakulhat. A betegek többségében a domináns oldal az érintett. Alapjában a betegség lényege a kötőszövetek gyulladása a könyöktájékon. Teniszkönyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. A férfiaknál gyakoribb, főleg a 35-55 év közöttieket érinti. (forrás: Wikipédia)

csuklyás-izom-trapezius

Mi a „tangóváll”?

Sokszor érezzük azt, amikor táncolunk egy lánnyal, hogy nem eléggé stabil.  Ilyenkor gálánsan, udvariasan, meg akarjuk menteni az esetleges elvágódástól.  Ismerős a helyzet? Van olyan férfi, aki folyamatosan emeli a nőt emiatt , hogy ne „imbolyogjon”.  Igen ám, de ezzel a folyamatos emeléssel csak árt, „elkapcsolja a talajtól”, amitől még rosszabb lesz a helyzet és lány még inkább instabillá válik.  Ráadásul a tanda végére leszakad a karja, válla, a csuklyás (trapéz) izma. Erre egy megoldás , hogy csak akkor emeljük meg a lányt, amikor elesne, egyébként a saját megfelelő tartásunkkal együtt ő is kiegyenesedik és tartja magát.
Ismerek olyan tangó táncost, aki hosszú éveken keresztül így táncolt, és bizony „tangóváll” alakult ki nála.

Késő bánat és nagyon fáj a csuklyás izom, vagy a váll? Lehet, hogy nem is a tangótól. Akinek fáj bármilyen okból kifolyólag ezen a honlapon nézzen körül, itt van néhány önkezelési technika a fizoart.hu honlapjáról kezdetnek.

Technikára fel

Feltevődik a kérdés: Gyakran érzed, hogy probléma van a veled táncoló nőkkel? Olyan férfi illetve vezető vagy, aki panaszkodik a nő tengelyére? Keress technika vagy férfi technika órákat. Az is teljesen jó, ha női technikára jársz! Női technikára jártam én is annak idején.  Ha meg nem jutsz el egyre sem,  legalább kezdj el nézni férfi technika videókat.

Ki tudja, hátha olyat fogsz megcsinálni majd, mint a Sebastián Imenez. :) Sok sikert! :)