Abban mindannyian egyet kell értenünk, hogy az akrobatikus rocky egy veszélyes tánc.

Azt viszont soha nem hittem volna, hogy a tangó is az lehet.
FŐLEG HA AZ INFORMÁCIÓ AMIT KAPUNK AZ HÜLYESÉG!
Például a térd meg a lábfej kapcsolata tánc közben.
AZ ISTEN SZERELMÉRE, A TÉRD EGY MECHANIKAI ESZKÖZ, AMELY KOPIK ÉS ÉN MÉG SZERETNÉK 80 ÉVESEN is táncolni…

Szépen lassan gyilkosan elkezd fájni a térdünk, egyre kevesebbet kezdünk el táncolni, sajnálkozva bár, de ki kell hagynunk táncesteket. és végül a fájdalom miatt megszűnik a tangó varázsa.

Hála istennek az itthoni  tangó nagyjaink nagy tudásúak. Vegyük például a kedvenc tanáraimat akiktől nagyon sokat tanultam!
Budai Lacinak nagyon komoly képesítése és jazztánc tudása is van amit a tangótechnikájába is beleépít. Kulik Johanna szintén kitűnő testkontroll-sporttánc múlttal rendelkezik. Szőllősi Andris tudása előtt is fejet hajtok.
Glotz Marcsi tangótanítás mellett Pilátest is tanít!

Szerencsére az új nemzedék is nagyon igyekszik. Pl. Somos Judit heti 4-5 jazz órára jár és nem csak divatosan beleírja az önéletrajzába mert jól néz ki. Jómagam is küzdök a jazz tánccal, és tánc tanárit is végzek, ahol számos testtudatosság-kontroll tényező szerepet kap.

Egyre nagyobb szerepet kap az emberi felelősség. Mindenhol. Kedves tanárom, Kriszt László elmondása szerint számos olyan önmagát mesternek mondott egyén van, aki kifacsartatja az emberi testet és segédkezik annak tönkretételében. Barbár módon csupán a féltudásával. Ki veszi észre? Valószínűleg senki.

Lehet, hogy durván hangzik de ha a gyerekemet ilyen ember tanítaná azt hiszem eltörném a karját.

Miklósik Márti javaslatára beleírok pár hasznos alaptanácsot amit érdemes megfogadni.

1. A legalapvetőbb amit elmondanak akár jóga, akár jazz órákon jobb helyeken. Térd és lábfej egy irányba néz. (Törekszünk a nem kicsavarásra)
2. A talp földre érkezésekor megfelelő technikával „átpuhítani” a lábat. Különben olyan vagyunk mint az elmúlt évszázadok szekerei. Koptatunk és zötykölődünk.
3. Gerinc kopást és sérülést okoz hosszútávon a nem megfelelő testtartás. Vizsgáljuk meg magunkat  tükörben és kérdezzük meg a tanárunkat, táncpartnerünket mi a véleménye.(Erről regényeket lehetne írni)
4. Hátközépen összegyűrt hát, lapockák helytelen egymáshoz közelítése, „Ochózáskor” szintén problémákat okozhat.
5. Ha speciális lépéstechnikát tanítanak nekünk. Belső talpél, külső talpél… fontos ezek helyes elsajátítása!!!
6. Lúdtalpad  van? -> Tangócipőbe már beépíthető speciális talp. (ezért tanítok kopott cipővel mert nekem abban van :) )

Így pár percben ennyi jutott eszembe. Bátran kommenteljétek. A jó ötleteket szívesen hozzáírom!