Férfi bal kar és tangó

Csatai Luca már írt egy zseniális cikket, a tangócipő ajánlott magasságáról.
Ezt szerintem minden olyan nőnek érdemes végigolvasni és megfontolni, aki topánkát szeretne vásárolni a tánchoz. Luca nemcsak dj, hanem igazi vérbeli táncos, talán a néptáncos múltjából adódóan. Éppen ezért is mérvadó a véleménye!

Csatai Luca

fotó: Kinga Lakner

Véleménycikkében egy újabb igazán ‘forró’ témához nyúl hozzá a férfiak kartartásához az argentin tangóban!

Kíváncsian várom hozzászólásaitokat a témában, a Luca ismerőseként az ő facebook oldalán, akár itt a cikk végén, akár a Minden ami nekem tangó facebook oldalon! Következzen a cikk!

Mi az a tangókönyök?

Nem tekintek úgy magamra, mint nagy tangószakértőre, pláne nem, ami a technikát illeti – amit tudok, azt nagyrészt a gyakorlatban szedtem magamra (ezúton is köszi fiúk, hogy ilyen sokat táncoltattok! :) ) -, de egy dolog most nem hagy nyugodni:
Mióta Somos Judit  csodálkozással konstatálta a Noches-en, hogy Buenos Aires-szel ellentétben Európában milyen sok pasi táncol úgy, hogy kifelé tartja a bal könyökét (szerintem amúgy főleg olaszok), azóta nem tudom én sem nem észrevenni. Korábban nekem is volt ilyenben részem, de arra, hogy ez általános jelenség volna, eddig még nem gondoltam.
Kérdeztem Endrét, azt mondta, ez egy stílus, pl. Gaston Torelli is így táncol. (Mióta Noeliával táncol, Carlitos is kicsit.)

Stílus vagy hiba, ez itt a kérdés…

Következzék a meglehetősen sarkos véleményem: szerintem ez nem stílus, hanem hiba, és a partner betörése – nyilván nem akaratlagosan, de az eredmény ugyanaz.

Tudom, én is ismerek jó táncosokat, akik így táncolnak – a kedvenceim közül is nem egyet meg tudnék említeni -, de ők nem ezért jók, hanem ennek ellenére!
Ugyanis ha ők kitartják a könyöküket, akkor én csak úgy tudom megfogni a kezüket, ha hátrafelé hajlik a csuklóm, ami hosszú távon nem túl kényelmes. Arról nem is beszélve, hogy ha nem csak vízszintesen tartja a kezét, hanem még csuklóból rá is fordít, abból is irányít, erőt fejt ki vele… Ilyenkor a legjobb, amit tenni tudok, az, hogy a lehető legjobban ellazítom az saját csuklómat, hogy a lehető legkevésbé fájduljon meg. Ez a fiú szempontjából még kontra-produktív is, mivel egy döglött halat még erővel is nehézkes irányítani…

Amúgy egyetértek, nagyon macsósan néz ki – pláne, ha még valami menő óra is van a csuklón -, csak kedves fiúk, kérlek gondoljatok arra, hogy ilyenkor a kezeinket nagyon természetellenes pozícióba kényszerítitek, és ez nekünk rossz.

Szempont a kényelmesség

Az a kényelmes, ha a kézfejünk és a karunk egy egyenest alkot, nem törik meg csuklóban.
(És ha a tenyereket túlságosan magatok felé fordítjátok, akkor nekünk kifelé kell csavarnunk, az sem túl kényelmes. Továbbá, ha sokkal feljebb emelitek a kezemet, mint az orrom, akkor úgy fogom magam érezni, mint ha nyújtanának, hogy nőjek, ráadásul egész tánc alatt zsibbadni fognak az ujjbegyeim, mert nem kapnak elég vért. Komolyan! )

A színpadi tangó, performanszok, természetesen más műfaj, ahol a kényelem hátrébb sorolódik, és fontosak a nagy, látványos, intenzív mozdulatok. Én természetesen social tangóra vonatkozóan tettem meg észrevételeimet.

Akik kevésbé vizuális típusok, azok kedvéért csináltam egy válogatást, a csuklókitörő és általam helyesnek ítélt tartásokból. Nézzétek a lányok csuklóját, szerintem a képek magukért beszélnek!

Példák a jó kéztartásra:

argentin tango jo kar1

jó 1

argentin tango jo kar2

jó 2

argentin tango jo kar3

jó 3

argentin tango jo kar4

jó 4

argentin tango jo kar5

jó 5

Példák rossz kartartásra:

argentin tango rossz kar1

rossz 1

argentin tango rossz kar2

rossz 2

argentin tango rossz kar3

rossz 3

argentin tango rossz kar4

rossz 4

argentin tango rossz kar5

rossz 5

Lányok? Fiúk? Ti hogy látjátok? Vagy csak én vagyok ilyen nyápic? Van olyan lány, aki nem, hogy nem bánja, de preferálja ezt az ominózus kartartást? Szóljatok hozzá! Hasonló észrevételeket szívesen fogadok vezetőktől, kényelmesebb táncok reményében. :)