Tangó és utazás

Mi, akik tangózunk, tisztában vagyunk azzal, hogy a tangónak mekkora ereje van. Az ölelésnek gyógyító hatása van, a tangó képes akár a flow élményig is eljuttatni.

Amikor már egyre többet táncolunk és magabiztosak vagyunk a saját városunk, országunk milongáin, elkezdünk belekóstolni tangós fesztiválokba, maratonokba. Először csak a hazaiakba, ahol megismerkedünk külföldi táncosokkal, közeli és távoli országok tangózó résztvevőivel. Majd mi is elkezdünk utazni a tangó miatt külföldi rendezvényekre és egyre többet vagyunk a repülő tereken is.

Repülőtéren tangót táncoló facebook csoport

Nem véletlen, hogy pontosan ez járt a fejében 2013-ban Steve Slavsky fejében, amikor létrehozta a Stranded At An Airport, Tango Meet-up nevű facebook csoportot. A „stranded” szó azt jelenti, hogy „ottmaradt, zátonyra futott, megfeneklett, hajótörött.” Ezzel a névvel is jelképezve azokat az embereket szólítja meg, akik épp repülőtéren vannak, várakoznak és tangózni szeretnének. Az ötlet óriási, a csoport pedig olyannyira sikeressé vált, hogy a mai napon már több mint 16 ezer tagja van.

Íme a csoport leírása:

Sitting at Midway Airport during a lightening storm, just sensing there is a Tanguera here with her Comme Il Fauts in her carry on waiting on her flight. And we miss the opportunity to dance.
This group is to make sure that never happens again!

Stranded At An Airport, Tango Meet-up
©2013 Steve Slavsky (just in case!)

Hogyan működik?

Nagyon egyszerű. Ott vagy egy reptéren indulásra várva és tudod azt, hogy sokat fogsz ott időzni. Nagy a valószínűsége, hogy van valahol ugyanazon a reptéren még egy tangótáncos, aki örömmel táncolna veled. Kiírod a fb. csoportba megjegyzésként, hogy itt vagyok és szeretnék táncolni.

Például ilyeneket:

„Leader at STL (main terminal, gate A8) until about 8:15am. Anyone around? EDIT: my flight is delayed for a couple of hours, I’m probably here until noon or so”

vagy:

„Four tangueras stranded at Brussels airport. Terminal A for the next three hours. Get here quick before we drink too much wine…”

Az esetek egy részében, ráadásul meg is történik a találkozás. A már említett facebook csoportban számos videót is találhatsz, ahogyan táncolnak az emberek a repülőtéren. Olyan esetek is előfordultak, hogy két személy ugyanazon a maratonon volt, de a nagy létszám miatt nem is találkoztak, csak már a repülőtéren és táncoltak is egy jót! :)

Izgalmasabb esetek

A csoportban számos ilyen bejegyzést olvashatunk. Belőlük csemegézve, megmutatok néhány érdekesebbet.

1. Tango dj a repülőtéren

Egy igazán jó tangó dj, soha nem hagyja cserben a táncosait. Itt van például Goran Nikšić Zágrábból, aki a torinói reptéren alkotott maradandót.

After marathon Eroica Tango Marathon 2°edition… It’s not easy to stop dancing ♥️ Music: Goran Nikšić Dancers: Mahdad Eghbaly & Monika Katalin
Video: Natasa Djordjevic-Tadic

2.  Ferihegy 1. teherszállító repülőtér

Az történt idén novemberben, hogy Szabó Gyula elhívott néhány tangótáncost, , hogy bemutassa az egyedi tervezésű ruhadarabjait, díszmagyar ruhákat egy divatbemutatón. A bemutató helyszíne a régi repülőtér a Ferihegy 1. volt, amely még ma is egy működőképes, de már csak teherszállításra használják. Több mint nyolc órát voltunk ott, így eszembe jutott a a Stranded at airport fb csoport és ki is tettem, hogy:

Budapest, 2 leaders, 1 follower at Ferihegy 1 Airport till 9pm. Close to the Liszt Ferenc Airport. Music: JBL Charge 3 with phone – Orsolya Somogyi & Santiago Maciel

tango ferihegy 1

„Szerencsénk” volt a Ferihegy 1. re még egy táncos, Porvai Ági is odakerült.

Ági tangó

2. Tango Harmony Budapest repülőtéren

A Tango Harmony Budapest zenekar turnézni ment Buenos Airesbe és megállt a repülőtéren Rómában(!) gyakorolni. :) . Ők is kirakták a Stranded at Airport fb. csoportba, hátha jönnek még táncosok.

Tango Harmony Budapest

fotó: Bartha Kata

11.08.2018
Fiumucino Airport – Rome Waiting the flights to Buenos Aires
Piazzolla: Michelangelo Tango
Harmony Budapest (Katalin Bartha, Alejandro Szabo, György Lázár, Ottó Nagy, Peter Bartha)

Amennyiben repülőtéren jártok és tangózni szereznétek csatlakozzatok a fb csoporthoz. Hátha szerencsétek lesz. Stranded At An Airport, Tango Meet-up