Mi a sacada?

A sacada az egyik legnépszerűbb lépés a tangóban. Az elnevezés a ‘sacar’ igéből származik, jelentése kivesz, elővesz, kiszed. Miért ez az neve? Mert optikailag úgy tűnhet, mintha az egyik fél kirúgná a másik fél lábát a helyéről. Természetesen szó sincs ilyesmiről, hiszen a táncpartner olyan lábához érkezik a táncos, amelyen már nincsen súly. Sokszok a két láb egymáshoz sem ér sacada közben.
Röviden megfogalmazva a lényeg a táncpartner elmozgatása és a helyének elfoglalása. Vannak tanárok, akik éppen ezért egyszerű helycsereként is definiálják a sacadát, hiszen odalép a táncos, ahonnan a partnere éppen ellépett.

Vezető és követő sacada

Beszélhetünk férfi (vezető) és női(követő) sacadaról aszerint, hogy melyik személy az, aki odalép az ellépő szabad lábhoz.
Vezető sacada – a követő elléptetése és a helyének elfoglalása.
Követő sacada – a vezető ellép és a követőt odalépteti arra a helyre, ahol ő volt.

Sacada irányai

Beszélhetünk a sacada irányáról aszerint, hogy a belépés-odalépés lábbal előre, lábbal oldalra, vagy lábbal hátra történik.
Néha definiálják úgy is a sacadát, hogy,  aki ‘elszenvedi’ a sacadát, az épp milyen irányba mozog. Nem teljesen egyértelmű ugye? :)  Lehet oldalsó sacada, ha oldal irányú mozgást végzünk belépéskor, de akkor is ha a sacadát ‘elszenvedő’ épp oldallépést végez.

Tippek és trükkök

Ezt a részt akkor olvasd el, ha már tanultál a sacadákról, vagy már megnézted a cikk végén található videókat.

  1.  Vannak olyan tanárok, akik úgy tanítják, hogy jobban lemennek-lesüllyednek  sacadázás alatt és vannak olyan oktatók, akik egyszerű sétaként, sétamagasságban értelmezik ezt a figurát. Ne ijedj meg ha több tanártól több technikát hallasz.
  2. Férfi sacadánál először indítsd meg a nőt és aztán indítsd meg a saját lépésed.
  3.  Sacadát ‘elszenvedőként’ azt is elképzelheted, hogy olyan mintha egy kosárlabdát át kellene dobni a lábaid között, így több teret is hagysz a sacadazónak.
  4. Ha te kapod a sacadat, akkor arra is figyelj, hogy inkább később vedd el a szabad lábad – ahova belép a táncpartner – mint hamarabb. A láb hamarabb elvétele helyett, inkább törekedj a sacadát kapó láb kinyújtására, spiccelésére. Amikor már elvennéd, akkor hajlíthatod térdből.  Ezáltal elkerülöd azt, hogy egyfajta kampóként, horogként beakad a lábfejed.
  5. A sacadák nagy részénél az izolációs technikák létfontosságúak. Keress tangótechnika gyakorlatokat, amelyek által javíthatod a tangótáncos disszociációs képességed, Mint például ez itt.
  6. A csámpásság egy örök harc a táncban, a sacadák közben fokozottan előjöhet. Próbálj meg figyelni rá. Akár az iskolapadban, akár a munkahelyen, akár számítógép előtt ülve, végezz lábfejlesztő, láberősítő gyakorlatokat.

Lássuk a videókat!

 

1. Diego Blanco és Ana Pedron sacada oktatóvideója

2. Az örök klasszikus Osvaldo Zotto és Mora Godoy

Magyarázat: a rulo kicsi körzést jelent szabad lábbal.

3. Egy másik remek kis sacada kombináció előre ochoval a Tangotoolstól

Hamarosan érkezik a haladó sacada oktatóvideó sorozat, de addig is nézz körül a többi oktatóvideók között.