Mi a barrida, azaz arrastre a tangóban?

Mi a barrida?

A barrida egy középhaladó figura az argentin tangóban. A spanyol szó seprést jelent, de szokták ‘arrastre’-nek (húzás) is nevezni. Angolul ‘drag’-ként, vagy ‘sweep’-ként hallható a tangó órákon.
A figura úgy néz ki, hogy a férfi a bal vagy a jobb lábfejével „elhúzza-elsepri” a nő valamelyik lábfejét, vagy fordítva, a nő valamelyik lábfejével elhúzza a férfi lábfejét. Tudnunk kell, hogy ez csak a látszat, mert szinte minden mozdulat felsőtest vezetésből megtörténik a férfi vagyis a vezető által. Amennyiben nem így lenne, maga a figura hasonlítana egy küzdősportos sepréshez, aminek esés is lehet a vége.

Diego Blanco és Ana Pedron barrida – arrastre oktatóvideó

A barridákból számos verzió létezik, ráadásul nagyon szépen lehet kombinálni más technikákkal. Milyen variációs lehetőségek vannak? Az egyik táncos jobb vagy bal, külső vagy belső lábfeje kapcsolódik össze a másik táncos jobb vagy bal, külső vagy belső  lábfejével és aztán jön a húzás valamelyik lábfej irányába.
A leggyakrabban használt kombináció: a férfi jobb belső lábfej – lány jobb belső lábfej aztán pedig húzás a lány lábfeje felé. Ez látható az első videóban is, amit most kielemzünk.

Előkészítés

1. Férfi balra oldallépés és becsempészi a jobb lábfejét a lány két lába közé. Úgy a legkönnyebb, ha bal lábbal kissé nagyobbat lép a lányhoz képest.
2. Vezető áthelyezi a testsúlyát a jobb lábára, miközben a ballal előkészíti a barridát egy kis lépéssel.
3. Mindeközben a lánynak egy hátralépést vezet és áthelyezteti a lány testsúlyát a lány bal lábára.
4. A férfi a csípőjét egy kissé a mozgás irányba fordítja.

A figura előkészítve, jöhet a barrida folyamata

5. Észrevehető, hogy a lány bal lába, a férfi bal lába és a közös láb egy háromszöget alkot.
6. Súlyláb hajlított, szabad láb, viszonylag nyújtott
7. Indítjuk a barridát, de a folyamat közben hajlítjuk a térdet.  A hajlított térdet inkább a saját testünk felé tartjuk. Ha mégis középre vagy a másik felé ‘figyel’ a szabad térd, az okozhat vicces és/vagy fájdalmas meglepetéseket. Mindeközben folyamatos felsőtest vezetés van. A férfi mellkasa mozgatásával-fordításával (a saját csípőjét is viszi) vezeti a lányt, miközben persze a lábbal is ad egy kis nyomást.
8. Matematikusok! Boldogság és figyelem! A lábak kezdeti és végpozíciója (általában) paralelogrammát alkot.

Nézzük meg figyelmesen a kielemzett videót:

Női barrida, aztán pedig egy férfi barrida a Tangotoolstól

Valamiért soha nem jutott eszembe, hogy a világ legegyszerűbb barridája a tangóban egy női barrida. Miért női? Mert szemfényvesztéssel, úgy tűnik mintha ő húzná a férfi lábát. Miért egyszerű? Nézzétek meg.

Háromszoros barrida ugyanazzal a kivezetéssel, mint a legelső videóban, szintén Diegoval és Anaval

Háromszoros barrida, de itt már boleóval kivezetve Osvaldo Zottoval és Mora Godoy-al

Egy érdekes szendvics – barrida kombináció szintén Osvaldoval és Mora Godoy-al

Barrida haladóbb szinten

Az internet tele van számos barrida oktatóanyaggal. Jó keresgélést és sok sikert a barridák elsajátításában. Addig is nézzünk bele egy haladó verzióba kóstolóként a tangotoolstól.

További oktatóvideók