Modern – Nuevo tangó

Teljesen normális, amikor debütáló tangósok Gotan Projektet, vagy például Narcotangot  részesítenek előnyben a klasszikusabb tangózene helyett A 30-as, 40-es évek zenéire érni kell. Érthető és teljesen jogos. Mai napig én is szeretek táncolni jól eltalált modern tangózenére.

De mi a helyzet akkor, amikor Diego Cigala zenéjét emlegetik? Ha csak hallgatni is. Modern és nuevo tangó zene helyett?  Egyáltalán ki ez a férfi?

 

Diego Cigala Obelisco

Diego Cigala & Obelisco

 

Diego El Cigala

Madridban, 1968-ban született világhírű flamenco énekes. Gitárosok adták neki a „Cigala” becenevet, amit talán így is fordíthatnánk: Diego a Cingár. Másik beceneve is jól jellemzi: „the Sinatra of flamenco

Szóló karriere 1997-ben kezdődött. Expresszív, intenzív, csontig-velőig hatoló fantasztikus hangjával nagy népszerűséget szerzett szerte a világban.

Cigala & Tango

2010-ben utazott Buenos Airesbe és alkotta meg a Cigala & Tango című albumát, amiért 2011-ben Grammy díjat kapott. Mindenki maga döntse el, hogy mennyire táncolható! Ettől függetlenül a flamenco – tangó hang ötvözet végtelenül izgalmas!

Szemet becsukni, hangerőt feltekerni. Libabőr első verzió:

Más tangós verziók

Szem becsuk, hangerő fel! Libabőr II. verzió.  Ugyanaz a tangózene 1971-ből Roberto Goyeneche előadásában. Inkább hallgasd  mint táncolj rá!

Szem nyitva tart, elő a táncoló talpakat! Következzen az a verzió amire legtöbbet táncolunk: Anibal Troilo con Francisco Fiorentino: En esta tarde gris 1941-ből.

Amennyiben jobban érdekel Diego Cigala zenéje, a teljes 2010-es Buenos Airesi koncertfelvétel itt látható és hallgatható. A felvéteken olyan híres zenészekkel működött közre mint a bandoneonos Néstor Marconi vagy a gitáros Juanjo Dominguez.

Végezetül pár szó a klipben szereplő táncosokról. Ugye, hogy a férfitáncos mennyire hasonlít a Tangólecke című filmből Pablo Veronra?  Viszont nem tudom ki lehet? Van tippetek?

További cikkek a blogomban