Buenos Aires, a tangó Mekkája, rendkívül varázslatos hangulattal bír. Itt az „abrazo”, azaz a híres tangós ölelés valódi értelmet nyer, hiszen ez nem csupán egy „tartás”, hanem egy igazi ölelés. Annak ellenére, hogy a repülőjegyek jelenleg 450.000 – 900.000 Ft között mozognak, plusz a szállás és az oktatás költségei, a tangósok mind a mai napig repülnek ide a világ minden tájáról, így Magyarországról is. Mit tehet az egyszeri tangós ha nem szeretné elkölteni egy lakás árát? Szerencsénkre itt van a Stephanie által szervezett Tango klub. Stephanie Bur argentin, hosszú-hosszú éveken keresztül járt a Buenos Aires-i milongákra, órákra, workshopokra napi szinten, tanított is és jelenleg Budapesten él.
Mini Buenos Aires Budapesten:  Tango Club – Argentine Way

Nagy Nikoletta interjúja:

Niki: Először is, hogy csöppentél ide Argentínából? Míg a legtöbb tangós vágya eljutni e gyönyörű szubkultúra hazájába, Te épp a fordítottját teszed, így érthető a kíváncsiságunk.

Stephanie: A legfőbb ok a váltásra Argentína gazdasági helyzete. Másfél éve érkeztem Európába és azóta keresem a helyem. Ezidáig eltöltöttem némi időt Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Szerbiában, Olaszországban, Portugáliában és Horvátországban is. Most Magyarországon a sor.
Stephanie-tango

Milyennek találod a tangót Magyarországon? Mennyire közelít az autentikus valójához, amit Buenos Aries-ben átéltek?

A többi európai országhoz képest sokkal közelebb áll ahhoz, ahogy ezt otthon átéljük, de még mindig érzek javítani valót, hogy hasonlítson igazán az argentin öleléshez, ezért is maradok itt hosszabb távon, jóval a tervezettnél. Tetszik a táncosok mély érdeklődése a tangó autentikussága iránt.

Szóval mondhatjuk, hogy ez az érdeklődés inspirált a klubod elindítására?

Igen, egyrészt az érdeklődés, másrészt a tangó ölelést hasonlónak és valamennyivel közelebbinek érzem ahhoz, ahogy otthon táncolunk. Úgy látom a magyar táncosokban nagy a potenciál és emellett a tanulási hajlandóság is arra, hogy elsajátítsák, átérezzék a argentin ölelés lényegét.

Miről szól a klub, kiknek ajánlod?

Ez egy barátságos hely, ahol közösen eszünk, táncolunk, beszélgetünk és tanulunk az argentin kultúráról, különösen a tangó aspektusából. Minden alkalommal házi készítésű finomságokkal készülök, amit együtt fogyasztunk el, ennek a mate tea szeánsz is elengedhetetlen eleme. A megosztás fontos része a hagyományainknak, úgy is mondhatnám, hogy az esszenciája.
TAngo-Club-mate-emapanadas

Mit jelent ezen az eseményen a tangó óra? Mit szeretnél átadni általa?

Ez az óra nem a klasszikus technikáról szól, nem köthető szintekhez. Kezdőként kifejezetten előnyös ha már az elején ezzel a szemlélettel találkoznak,
a haladók számára pedig egy mélyebb megértést ad.
Ez az óra inkább az érzésekről, az érzelmekről és a kapcsolódásról szól. Önmagunkkal és a partnerünkkel egyaránt.

Mivel az esemény egyik állandó témája az itthoni és az argentin milongák közti különbségek részletezése, így nem is szeretnék hosszasan belemenni, de mik a lényeges eltérések? Ért netán kultúrsokk?

A legmeghökkentőbb számomra az egymás közötti szeparálódás. Akár az iskolák, csoportok között, vagy akár egy milongán is, ahol észrevettem, hogy kisebb társaságokba, klikkekbe verődnek az emberek.
A másik, hogy itt mindenhol van öltöző, ez zseniális! Nálunk otthon sajnos nincsenek, vagy legalábbis nem jellemző.

Eddig mindkét eseményeden részt vettem, ami a napszaknak és a várva várt nyárnak köszönhetően világosban fogadott. Észrevettem, hogy automatikusan besötétíted a helységet. Miért?
Niki-Stephanie-tango

Nálunk a tangó egyenlő az éjszakai élettel. Persze léteznek ott is nappali milongák, de elenyésző. Argentínában a milongákon halványabb a világítás, mint az ittenieken. Nálunk meghittebbek a fények, ezáltal bensőségesebb atmoszférát nyújtanak.

Rengeteg kérdésem van még, de ezekre majd választ kapok az eseményeiden. Így inkább azok nevében teszem fel az utolsót, akik nem ismernek még Téged. Mi a célja a klubodnak, mit remélsz tőle?

Szeretném átadni a tangó argentin módját, egy nyitott és befogadó helyen. Ahol nem számít honnan jöttél. Nem számít a kor, az eddig elért szint, hogy melyik iskolába jársz, vagy hogy milyen stílust szeretsz és képviselsz. Azt remélem, hogy ebben a fesztelen környezetben sikerül az embereket közelebb hozni önmagukhoz és ezáltal egymáshoz is, hogy megéljék azt ami a tánc, a tangó valódi lényege: a kapcsolódás.

Következő tangó klub esemény most szombaton: Tango Club – Argentine Way
Aki esetleg lemarad róla ne szomorkodjon, ugyanis Stephanie minden héten tervez egyet. Írj neki bátran a foglaláshoz.

interjú Nagy Nikoletta