Mi a megoldás, ha csúszik vagy tapad a tánctér?

Imádunk és szeretünk táncolni.

A jó táncélmény eléréséhez viszont nagyon fontos a megfelelő tánccipő és a padló felületének minősége.  Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor a tánctér elviselhetetlenül tapad vagy csúszik.

A csúszóságnak és a letapadásnak számos oka lehet: a cipő talpának a típusa (gumi, puha bőr, kemény bőr), a padló tisztasága, a padló típusa stb. Ha poros a tánctér, olyan tud lenni, mint egy korcsolyapálya! A másik véglet, ha túl tömény vegyszeres vízzel mossák fel a parkettet, vagy magas a páratartalom a levegőben, és emiatt a pára lecsapódik. Mindkét esetben a parkett olyan tapadóssá tud válni, mint a légypapír!

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt már ilyen „táncélménye”. Meg is kérdeztem néhány szakértőt, hogy ők mit használnak, amikor nagyon csúszik a talaj?
Attila véleménye, aki cipőjavítással foglalkozik és tangózik is, hogy semmit, ő vizezni se szereti a cipőt, mert az csak árt a talpnak.
Horváth Kálmán, a Salome Husszar cipőmárka készítője és forgalmazója, elmondása szerint, ő legfeljebb vizezi a talpat, de abból is csak keveset, mert ha a talp megszívja magát, akkor az roncsolhatja a cipő minőségét. Mást ő se nagyon használ.

Vannak-e egyéb megoldások, főleg úgy, hogy egy ilyen problémás tánctér akár sérüléshez is vezethet?
Mit tehetünk mi, egyszerű táncosok ilyenkor?

Első rész – Mit tegyünk ha csúszós a tánctér?

Háromféle megközelítés létezhet a probléma megoldására:

1. Megpróbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb típusú cipőt az adott táncesthez.
2. Az adott cipővel próbálunk a helyszínen kezdeni valamit.
3. Megpróbálunk másképp táncolni.

Vegyük sorra a három lehetőséget.

1. Válassz tapadóbb talpú cipőt!

Ebben az esetben tudnod kell előre, hogy csúszni fog a talaj, vagy vinned kell több pár tánccipőt. Hátránya az, hogy rákészülést igényel. Költségesebb is, mert  legalább két pár cipellő szükséges.

Emlékeztetőül: nagyon sokféle típusú és keménységű bőr- és gumi talp létezik, ezeknek mind más a csúszása. Olyan cipőmárkákat is ismerek, mint pl. 2×4, amelynek cserélhető a talp elülső tépőzáras része.

2x4 cipő

2×4- cipő tépőzáras cserélhető talpakkal

Megoldási lehetőségek:
a. Kiválasztod a tapadósabb tánccipőt.

b. Újratalpaltatod azt.
A már említett Attila, a cipőjavítással foglalkozó barátom, vállal ilyet. Amikor a régi talp már tönkrement, eleve túlságosan csúszós, vagy tapad, akkor érdemes rátetetni bőrtalpat. Lehet rendelni felragasztható cipőtalpakat is különféle internetes áruházakban, például itt, vagy itt.

c. Lehet táncolni sportcipőben is.
Lehet nevetni, de számtalanszor láttam már ilyet táncesteken. Míg a többség megváltotta a jegyét a ‘korcsolyapályára”, addig a sportcipős táncos könnyedén megoldott minden csúszós helyzetet.

2. Próbálj meg az adott cipővel kezdeni valamit a helyszínen.

Az egyszerűbb megoldásoktól fogunk haladni az egyre extrémebbek felé.

a. vizezés
A legelső lehetőség, hogy bevizezzük a cipő talpát. Nem fog sokat segíteni, de kezdetnek talán megteszi.
Van aki úgy csinálja, hogy a vizéből kilöttyent egy kicsit a padlóra és óvatosan belelép. Ilyenkor érdemes úgy kiönteni a vizet, hogy más ne lépjen bele véletlenszerűen, mert lehet, hogy neki nem csúszik a cipője.  Van, aki erre a célra egy vizes rongyot használ.
Kólát is lehet használni víz helyett.

b. víz + mosdó + toalettpapír vagy zsebkendő
Ennél egy kicsivel elegánsabb módszer , ha bemész a mosdóba, bevizezel egy toalettpapírt vagy papír zsebkendőt, végigdörzsölöd a cipő talpát, majd egy egy másik szárazzal pedig áttörlöd.

c. érdes felület keresés
Keresel egy érdes felületet, például kinti betonjárda és azon „twistelsz” párat a tánccipőddel. Ha van nálad smirgli papír avagy csiszoló papír, az is megteszi. Igen, tudom, hogy nem szokott lenni, de hátha.. :)
Figyelem! Ezekkel roncsolhatod a cipő talpát, egyszóval óvatosan!
Nézz körül, hátha az adott táncos helyen vannak kaparószőnyegek! A kedvencem a fatáblára felszegelt söröskupakok. Ezek így néznek ki:

shoes scraper 2 shoes scraper 1
forrás: raisingjane.org

d. cipőtalp felkaparása kaparóval
Puha bőr(!) talpú cipőknél előfordul, hogy a talp annyira tele van szennyeződésekkel, hogy érdemes felkefélni. Ehhez kaphatóak cipő kaparók is.
Men Women Wood Suede Sole Wire Shoe Brush Cleaners Dance Shoes Cleaning Brushes Brush for Footwear 2Best Price Men Women Wood Suede Sole Wire Shoe Brush Shoe Cleaners For Dance Shoes Cleaning 1
forrás : aliexpress.com

Érdemes olyat venni, amelyiknél letakarható a kaparó felület, mert megszúrhatjuk vele magunkat, illetve megkarcolhatunk valamit tárolás vagy szállítás közben.
Fontos, hogy a cipőtalp felkaparásakor gyakran változtass irányokat, különben árkokat fogsz belevésni a cipő talpába! Csakis puha bőrcipő talpra alkalmazható!
A következő videóról elsajátítható a helyes technika:

e. különféle szalagok felragasztása a cipőtalpra
Különféle típusú szalagokkal leragaszthatod a cipőd talpát.  Ezzel is roncsolhatod a cipőd talpának a minőségét, de ha mégis ilyen módszert választanál, akkor válaszd a festőszalagot, abból is azt a fajtát, amelyik alkalmas kül- és beltérre is, tehát a napsütésre, UV sugárzásnak is ellenálló (általában kék).
Javaslom, szedd is le a táncest után.  Egy kis olvasnivaló a festőszalagokról.
Első kép a festőszalagról, a második, ahogyan könnyen hordozható, akár egy ceruzára feltekerve.
salsaville 1salsaville 2salsvaille 3salsaville 4

forrás: salsaville.com
A következő videón, egy úriember, aki már csak egyszerű ragasztószalagot használ a magassarkú cipőjére.

Ha már eddig a pontig eljutottunk, akkor leukoplaszt, szigetelőszalag, ragasztószalag, illetve sebtapasz is megteszi.

f. Különféle csúszásgátló porok, csúszásgátló sprayek, anyagok használata.
Létezik már csúszásgátló por tánccipőkre is. Találkoztam már táncossal (egyszer, Németországban), aki használta, neki bevált.
anti slip dance powderanti slip powder 1
Én a következőket már kerülném, de hasznos leírni a teljesség kedvéért.
Létezik spray verzió is, annak is táncos és nemtáncos verziója. A második például, bár rúdtáncosok kedvence, alkalmazható cipőre is.
diamant anti slip spraymueller stickum spray

Ezenkívül még alkalmazható hajspray és gyanta is.

3. Táncolj másképp.

Szívem szerint ezt javaslom a leginkább.

Hacsak nincs valamilyen különleges oka (fellépés, tánc álmaid nőjével/férfijával), akkor a legjobb ha alkalmazkodsz a szituációhoz, ha már nem hoztál megfelelő tánccipőt. Legfeljebb szólj a szervezőnek, küzdjön meg a problémával ő: ha például poros a padló törölje, vagy töröltesse fel.

a. Kerüld a hirtelen irányváltásokat, a nagy dinamikai váltásokat.

b. Alkalmazz pingvin technikát – a súlypontod érkezzen a súlylábad fölé.
De ne legyél görnyedt, mint ahogy látható a képen.
walk on ice

c. Lábujjak szétterpesztése
Figyelj arra, hogy a lábujjaid inkább szétterpeszd, és ne görcsösen, karomszerűen kapaszkodj a talajba, mert azzal csak pici hidakat képzel, és inkább árt, mint használ.

d. Próbálj meg puhán lépni.

A félelemtől, hogy megcsúszunk hajlamosabbak vagyunk feszítettebb testtel, lábizomzattal táncolni. Ennek eredményeképpen minden egyes lépéskor szinte megpattanunk a talajon, mint a kacsázó kő a tó vizén. Mihelyst a nyújtott, lépő lábunk hozzáér a talajhoz, máris érdemes hajlítani, ruganyosan tompítani, mint egy professzionális lengéscsillapító. Vigyázz, ne menj át a másik végletbe – törpejárásba!
Tehát próbáljunk meg úgy lépni, mint a macskák, párducok: finomabban, puhábban. A nőknek eleve könnyebben megy, elvégre minden nő egy párduc, nem? :)

Sok sikert és szép táncokat,

Endre

Folyt. köv. (tapadós talaj)

Érdekel a tangó? Van egy Tangós Kisokos hírlevelem – havonta megjelenő tangó okosságokkal.
Érdekes cikkek, hírek a tangó világából, havi egy levél formájában.
Itt iratkozhatsz fel rá: http://eepurl.com/di91DL