Buenos Airesben a tangóesteken nem tőrödnek annyit a tangózenével.

A milongák tele vannak argentin zeneZsenikkel, akik tökéletes ismerik már a számokat, és képesek ugyanabban a zeneszámban a megújulásra. A dj-k pedig nem félnek ugyanazokat a számokat játszani napról napra, hétről hétre.

Ugyanazt!

Egyértelmű, hogy a helytelenül összerakott zenékkel el lehet rontani a táncestet, de az itteni milonga lemezlovasok nagyon kevés számból, nagyon kevés változtatással tudják megoldani az egész estét,
Európában a zenét keverők elégedetlenek: Jaj nem játszom az adott számot következő milongán, vagy akár az adott egy hónapon belül, mert ma már lejátszottam!
Buenos Airesben ilyen nincs. A milongákon szinte ugyanazok a tandák szólnak, ugyanazok a jól ismert dallamok csendülnek fel, és legtöbbször ugyanabban az összeállításban.

Meg lehet unni dj-ként? Mindenképpen.

Meg lehet unni táncosként? Semmiképpen.

Táncosként végtelenül sokszor meg lehet hallgatni egy-egy számot. Más-más hangulatban meghallgatni, vagy hangulatot, érzéseket többféleképpen kifejezni, megtalálni benne a különböző hangszerek különböző ritmusát…ésatöbbi..

Nem hiszitek?

Csak hallgassatok bele, hogy nem unják meg ezt a buddhisták, pedig ez azért végtelenül egyszerű az Enrique Rodriguez-hez képest :

Egyszóval nem is csoda, ha egy argentin táncos megtanul végtelenül zenében és zenére táncolni és nemcsak ütemre, hanem kitáncolni például a zongora cirádáit, vagy akármilyen szólamokat. Megtanulja a sokadjára hallott számokat, megtanulja, hogy melyik számnál mit, hogyan kell kiemelni.
(Amire azért mi is képesek vagyunk, de gondoljunk csak bele, hogy néha milyen „nehéz a dolgunk :) „)
Kis túlzással az argentin táncos szinte azt is tudja, hogy adott 19xx-es felvételen a nagybőgős megvakarta a fülét, a második percben pedig egy adott szóló helyett… :D
Ezek a tangóStradivarik egy hangszerként adják magukat a zenéhez.

Európában dívik a „váltsuk meg a világot, vagy legalábbis a tangó táncesteket” dj-ként, ami tulajdonképpen nem rossz dolog, hiszen mindenki fejlődni akar.

Szóval hogy is kellene jó tangó dj-nek lenni? Mi a helyes irány? Már/Még nem tudom. Lehet több helyes irány is van. Lehetséges jó zenét csinálni így is meg úgy is…